Facebook icon
YouTube icon

Staré pravidlo je zpět: volejbalisté se nebudou moci dotknout sítě (5.11.2014)

Volejbal se po pěti letech vrátí k tradičnímu pravidlu, kdy každý hráčův dotek sítě bude chybou. Tento měsíc to schválili členové Světového kongresu Mezinárodní volejbalové federace FIVB. Pravidlo začne platit v soutěžích FIVB od 1. ledna 2015. Dosud je chybou, zjednodušeně řečeno, když se volejbalista dotkne horní pásky sítě.

„Je to masakr, protože si už každý na možnost být v síti zvykl,“ komentoval návrat ke starému pravidlu trenér národního týmu a Ostravy Zdeněk Šmejkal na stránkách České volejbalové federace. „Teď se bude více přerušovat hra. Uvidíme. Síť je síť a nebude se o tom tolik diskutovat. Je to ale zásah do plynulosti hry, ochuzení volejbalu o krásné výměny.“

Robert Urbánek, místopředseda Českého volejbalového svazu, který byl na světovém kongresu přítomen, uvedl, že většina jeho účastníků se shodla, že pravidlo týkající se doteku sítě neosvědčilo. A podpořil tak změnu.

„Důvodem je i to, že toto pravidlo prodlužovalo hru a bylo pro diváky neatraktivní, protože přesně nevěděli, co se má pískat a co ne,“ uvedl Urbánek.

Čeští rozhodčí se mohou na změnu připravovat do konce této sezony, protože v českých soutěžích má pravidlo platit až od té příští. „Nepředpokládám, že bychom zaběhnutá pravidla měnili v průběhu rozehraných soutěží,“ podotkl Robert Urbánek.

Autor: Jiří Seidl
Zdroj: http://sport.idnes.cz/volejbal-dotek-site-04k-/volejbal.aspx?c=A141105_104540_fot_pohary_jap