Facebook icon
YouTube icon

Volejbalistka Uhlířová: Možná už se nevrátím. Škola je víc než život sportovce (8.2.2015)

Brno – Otvírala se před ní solidní kariéra ve vrcholovém volejbale, nadějná Klára Uhlířová ji ale odmítla. Juniorská reprezentantka upřednostnila studium a trenér extraligového Králova Pole Christopher Gonzalez už několik zápasů tvoří sestavu bez ní.
„Je možné, že mě třeba ještě někdo bude chtít, nebo dostanu aspoň nějakou nabídku z první ligy," říká osmnáctiletá Uhlířová.

Co vás vedlo k rozhodnutí skončit?
Jsem v maturitním ročníku a potřebovala jsem se víc věnovat učení, tak jsem nejdřív začala vynechávat dopolední tréninky. Ve škole jsem už tak hodně zameškávala. Pak už to spělo k tomu, že jsem nechodila ani odpoledne. A to nejde, takže jsem kariéru vlastně ukončila. Na postu libera je totiž potřeba dobrá fyzická kondice, je to náročné.

Většina mladých sportovců se v podobných situacích rozhoduje obráceně…
V naší rodině jsme kladli na vzdělání vždycky důraz, rodiče mě ani nedali na sportovní gymnázium, jsem na jiném, kde jsem měla individuální plán. Cítím, že vysoká škola a zaměstnání jsou pro mě přednější než život sportovce.

Co vám na rozhodnutí řekli v Králově Poli?
Už to dopředu věděli. Počítali s tím, že dohraju juniorský kvalifikační turnaj v Tišnově a skončím. Trenér sám řekl, že málo trénuju, nešlo to skloubit.

Právě po turnaji v Tišnově vás reprezentační kouč Ondřej Marek vyzdvihl. Ani to vás nezviklalo?
Ráda bych ještě odehrála i druhou část kvalifikace, jenže problém je v tom, že nemám herní vytížení. Chodím trénovat večer s prvoligovou Morendou, jenže zápas je zápas.

Zasteskne se vám někdy po atmosféře soutěžního duelu?
Zatím ještě ani ne. Věnovala jsem se volejbalu dlouho, navíc pokud potřebuju, tak se na tréninku vybiju docela dost. (úsměv)

Připouštíte možnost, že už se k vrcholovému volejbalu nikdy nevrátíte?
Asi ano. Potřebuju teď hlavně dostudovat, pak uvidím, co se stane. Je možné, že mě třeba ještě někdo bude chtít, nebo dostanu aspoň nějakou nabídku z první ligy. Ale jelikož necítím, že se volejbalem v České republice lze uživit, pokud se nedostanu do Prostějova, případně zahraničí, upřednostňuju vysokou školu.

A jaké obory vás lákají?
Určitě mám v plánu nějaké humanitní. Například práva nebo mediální studia a žurnalistika.

Klára Uhlířová (číslo 2) - popis k fotografií.

Autor: Martin Vymyslický
http://brnensky.denik.cz/ostatni_region/volejbalistka-uhlirova-mozna-uz-se-nevratim-skola-je-vic-nez-zivot-sportovce-201.html