Facebook icon
YouTube icon

Základní skupiny mistrovství Evropy jsou poměrně vyrovnané, říká kapitánka reprezentace Helena Havelková

Evropská volejbalová federace CEV ve středu večer oficiálně oznámila složení základních skupin mistrovství Evropy žen, které bude v roce 2015 hostit Belgie a Nizozemí. České volejbalistky se na přelomu září a října střetnou ve skupině D s Německem, Srbskem a Rumunskem. Zápasy v základní skupině odehrají naše reprezentantky v Eindhovenu. Finále ME volejbalistek se bude hrát v Rotterdamu. Na první dojmy po losování skupin jsme se zeptali kapitánky volejbalové reprezentace Heleny Havelkové.  
 

Středeční losování základních skupin ME určilo českým volejbalistkám za soupeřky Němky, Srbky a Rumunky. Jaké jsou první dojmy? Jak silná je to skupina?
Všechny čtyři základní skupiny ME jsou poměrně vyrovnané. Bude záležet na momentální formě všech týmů. A také na tom, jestli se Německo a Srbsko představí ve svých nejsilnějších formacích. S rumunskou reprezentací jsme hráli naposled před dvěma lety a vždy je porazili, tak snad se nám to podaří i na mistrovství Evropy 2015.
 

Můžeme, dle posledních výsledků MS žen v Itálii, považovat za favorita naší skupiny  Němky? Jak bys jejich družstvo herně charakterizovala?
Němky dosáhly pod italským trenérem Guidettim výborných výsledků a každé léto docházelo k výraznému zlepšení. Co se týče letošní World Grand Prix a mistrovství světa v Itálii, neřadila bych tohle léto k jejich úspěšným. Ale to se může stát i dobrým týmům. Německý národní tým nezáří hvězdami, jako je to u některých reprezentací, ale je o nich známo, že jako celek s týmovým duchem a nasazením vždy předvádí výborné výkony. Mají mnoho zkušeností, vždy se dokáží probojovat do finálních pozic, takže asi opravdu budou nejtežším soupeřem v naší základní skupině.
 

Je pro nás výhodou, že nahrávačka Německa (Weiss) nahrává v Prostějově, a tak se na jejich hru můžeme lépe připravit?
Nahrávačka dostává taktické pokyny od svého trenéra, takže si nemyslím, že by to byla pro nás výhoda. Bude potřeba se připravit na jejich výborné podání a útok.
 

Srbky spoléhají na mladou univerzálku a na turnaji MS v Itálii ukázaly ambiciózní družstvo. Jaké máme  proti nim vyhlídky? Co je jejich nejsilnější stránkou?
Já jsem bohužel žádný zápas Srbska z posledního mistrovství světa neviděla. Mají mladý tým a hodně nadějných hráček, takže stejně jako Německo patří k favoritům mistrovství Evropy 2015.
 

A Rumunky? Jejich tým není moc známý, ale jak už řekl trenér Parisi, jejich družstvo je na vzestupu. Dá se říci, že by Rumunky mohly být pro českou reprezentaci nejslabším soupeřem?
Rumunsko asi nebude patřit k favoritům mistrovství Evropy, ale rozhodně je nesmíme podceňovat. Některé hráčky hrají v nejvyšších zahraničních soutěžích, tudíž jsou to zkušené hráčky. My se budeme určite soustředit speciálně na ně.
 

Jaké jsou podle tebe postupové šance českého národního týmu ze základní skupiny mistrovství Evropy? Ze kterého místa?
To bude záležet hlavně na nás, jak si poradíme s World Grand Prix, kde poměříme síly s výbornými evropskými týmy a v podstatě se tak můžeme připravit na ME.
 

Co je nejsilnější zbraní našeho týmu? Čím bychom mohli soupeře na ME překvapit?
Útočná síla. Soupeřky asi nepřekvapíme, protože nás nikdo nepodceňuje, tudíž zná naše silné i slabé stránky. Pokud tedy trenér Carlo nevymyslí něco nového. Ale neřekla bych.

 

Autor: Popelka

Zdroj: http://www.cvf.cz/?clanek=14126