Facebook icon
YouTube icon

Ostrava pořadatelem čtvrtého turnaje extraligy juniorek (9.1.2022)

Ve sportovní hale na Varenské v Ostravě byl o druhém lednovém víkendu k vidění turnaj aktuálně pěti nejlepších celků z volejbalové extraligy juniorek. Celkově šlo o již čtvrtý turnaj v rámci letošního extraligového klání. Kromě hostitelského celku TJ Ostrava do severomoravské metropole zavítaly také juniorské celky PVK Olymp Praha, VK Královo Pole Brno, Dukla Liberec a Volejbal Plzeň. První utkání sehrály domácí juniorky pod vedením hlavního trenéra Ondřeje Šimáka už v pátek proti silnému Olympu Praha. Přesto, že do utkání domácí celek nevstoupil špatně, brzy začaly tempo hry diktovat hostující děvčata z Prahy. Olymp v prvním utkání turnaje celkem jasně zvítězil poměrem 3:0 na sety. Neúspěšný vstup do turnaje hodnotil trenér ostravských juniorek Ondřej Šimák: „Z naší strany nejhorší výkon v sezoně. Myslím si, že jsme to nebyli úplně my, možná sehrálo roli svazující domácí prostředí. Přišlo celkem hodně diváků. Nikdo výkonnostně nevyčníval a výsledek utkání odpovídá tomu, co jsme předvedli.“                                 

Další utkání byla na programu hned v sobotu ráno od devíti hodin. Celkem se během dne odehrálo pět utkání. Ve třech z nich musel rozhodovat o vítězi až tie-break, a proto se sobotní program protáhl až do pozdních večerních hodin. Poslední hvizd rozhodčích byl slyšet někdy okolo tři čtvrtě na deset. Domácí celek hned ráno podlehl v tie-breaku Brnu, Liberec svedl pětisetovou bitvu s Olympem, Brno přehrálo Plzeň, Ostrava padla s Libercem a Plzeň udolala ve večerním utkání Olymp. „Ve druhém utkání proti Brnu bylo vidět zlepšení, ale nebyli jsme důrazní na síti. Nepodařilo se nám složit důležité míče. Velmi pozitivně hodnotím, že jsme za stavu 0:2 nesložili zbraně, porvali jsme se a vyškrábli jsme alespoň bod. V tie-breaku jsme bohužel předvedli několik chyb. Do utkání s Libercem jsme vstoupili mentálně jinak nastavení, chtěli jsme vyhrát a bylo vidět, že Liberec nehraje v pohodě. Řekli jsme si, že dnes máme šanci ho porazit, a to se odrazilo i v tom nastavení v hlavě. Zase a opět to ale nestačilo. Nebyli jsme opět důrazní na síti a neskládali jsme důležité míče, uteklo nám několik míčů v poli, nedostali jsme se z nějakých postavení, a to se s námi pak táhlo po zbytek setu,“ hodnotí Šimák sobotní výkony svých svěřenkyň. Na lavičce přitom seděl i trenér ženského týmu TJ Ostrava Zdeněk Pommer, který sledoval zápolení juniorek. Některé z nich totiž nastupují i v ženské extralize.

Nedělní program turnaje nabídl další čtyři utkání. Hned první zápase mezi Libercem a Brnem rozhodla až zkrácená hra, v níž se z vítězství radovaly volejbalistky Dukly. TJ Ostrava porazila za tři body Plzeň, hráčky Olympu Praha si poradily se soupeřem z Brna a v posledním utkání přehrály volejbalistky z Liberce své sokyně z Plzně a braly tak z turnaje první místo těsně před druhým Olympem. Oba celky získaly shodně po devíti bodech, Liberec však měl lepší poměr setů. Domácí tým dokázal posbírat čtyři body a umístil se na čtvrtém místě. Třetí příčku obsadilo družstvo Brna a posledním týmem turnaje se stala Plzeň. „V posledním utkání proti Plzni jsme věděli, že musíme vyhrát za tři body, abychom si udrželi šanci na udržení ve skupině. Holky jsem nabádal k tomu, aby začaly stejně mentálně jako proti Liberci, což se myslím si povedlo. Hráli jsme dobře na útoku, agresivně, i když tam nějaké výpadky byly, ale to k této kategorii patří. Celkově jsem ale spokojený.“ Uspořádat turnaj pro pět týmů je organizačně náročné, není to snadné ani pro samotné hráčky, které strávily na hale téměř celý den. Díky tolika dlouhým zápasům se celý harmonogram musel posunout a hráčky tak musely být ve střehu a připravené se jít rozcvičit na své utkání, jakmile skončí zápas předchozí. Celkem se během víkendu odehrálo deset utkání systémem každý s každým. TJ Ostrava se zásluhou čtvrtého místa udržela ve skupině nejlepších týmů, do extraligové tabulky si zapíše celkem dvanáct bodů a pro příští turnaj tak zůstane ve společnosti těch nejlepších týmů z ČR.


Utkání:
TJ Ostrava – VK Dukla Liberec           0:3
TJ Ostrava – VK KP Brno                    2:3

VK Dukla Liberec – PVK Olymp Praha    2:3
VK KP Brno – Volejbal Plzeň                 3:1
TJ Ostrava – VK Dukla Liberec           0:3
PVK Olymp Praha – Volejbal Plzeň        2:3
VK KP Brno – VK Dukla Liberec             2:3
Volejbal Plzeň – TJ Ostrava                0:3
PVK Olymp Praha – VK KP Brno             3:1
VK Dukla Liberec – Volejbal Plzeň         3:0

Konečné pořadí v turnaji:
1.    VK Dukla Liberec    9 bodů
2.    PVK Olymp Praha    9 bodů
3.    VK KP Brno             6 bodů
4.    TJ Ostrava              4 body
5.    Volejbal Plzeň         2 body

Autor: Radek Karnufek