Facebook icon
YouTube icon

Dobře rozjetá reprezentační sezóna očima přímých aktérů (8.6.2018)

České volejbalistky odehrály základní skupinu 2018 CEV Golden European League bez jediné porážky a jasně postoupily do Final Four. Hned po návratu z utkání v Bělorusku jsme požádali trenéra, novou nahrávačskou jedničku, jednu z tahounek týmu a jednoho z nováčků o krátké zhodnocení nejen posledního zápasu.

Radost z výsledků, předvedené hry a celého týmu má určitě hlavní trenér Zdeněk Pommer.

Po základní skupině musí panovat velká spokojenost, jak to cítíte?
Jsem velice spokojený a holkám jsem to sám říkal, že od začátku nikdo netipoval, že vyhrajeme všechny zápasy. Z Běloruska se vracíme s výhrou, i když v podstatě o nic nešlo, ale za vítězství jsem samozřejmě rád. Mohli jsme si vyzkoušet nové varianty a zahrály si i hráčky, které doposud odehrály méně zápasů, což je parádní. Od neděle se začneme připravovat na Maďarsko.

Byl to Váš záměr poslat na palubovku holky, které zatím tolik nehrály?
Chtěli jsme vyzkoušet nové varianty a s naším realizačním týmem razíme takovou myšlenku, aby bylo co nejvíce hráček připraveno do finálových zápasů. Chceme uspět a dostat se co nejdále.

Jakou budete mít konkrétně přípravu před Final Four v Maďarsku?
V neděli se sejdeme v Brně, v pondělí a v úterý nás čekají dvoufázové tréninky. Půjdeme do posilovny a samozřejmě do haly, kde budeme pilovat obranné činnosti a už se konkrétně budeme připravovat na zápas s Maďarskem.


První velkou mezinárodní akci v roli jedničky zvládla na výbornou nahrávačka Kateřina Valková.

Byl to tvůj reprezentační turnaj jako jedničky na nahrávce, byla jsi nervózní?
Nervózní jsem nebyla, předvedly jsme týmový výkon a já jsem neměla čas si nervozitu připouštět. Soustředila jsem se na svoji hru.

Celou skupinu jste zvládly bez prohry, měly jste v nějakém zápase krizový moment?
Nepovedl se nám start na Slovensku, kde jsme prohrály první set, ale jako krizový moment bych to nenazvala. V zápase s Běloruskem jsme vyhrály až v pátém setu, ale o nějakou krizi taky nešlo, protože se de facto už o nic nehrálo, ale i přesto jsem ráda, že jsme utkání zvládly a vyhrály jsme.

Co je potřeba případně zlepšit, abyste uspěli ve Final Four?
Bude záležet jen na nás, jak k tomu přistoupíme. Musíme zlepšit mezihru, vždycky je na čem pracovat. Věřím, že doladíme servis a ještě více se před závěrečným turnajem sehrajeme.
 

Jeden z pilířů sestavy, a to nejen útočným, je smečařka  a volejbalistka sezóny Michaela Mlejnková.

Jak moc bylo těžké se připravit na reprezentaci po náročné sezóně?
Bylo to poměrně náročné. Sezóna trvala šest měsíců a následná reprezentace trvá čtyři nebo pět měsíců, takže je to občas dlouhé, ale je to pro mě čest reprezentovat Českou republiku. Jsem ráda, že můžu být v nároďáku.

V Bělorusku hrály holky z lavičky, jak hodnotíš jejich výkon?
Holky hrály odvážně, týmovým výkonem jsme to vybojovaly a jsem ráda, že jsme i poslední zápas ukončily vítezstvím.
 

Jedním z nováčků omlazeného týmu je i smečařka a specialistka na servis Lucie Nová.

Letos jsi poprvé nakoukla do reprezentačního áčka, jak hodnotíš tvůj dosavadní výkon?
První zápasy jsem sbírala zkušenosti, měla jsem možnost dostat se na hřiště na pár míčů. V Bělorusku jsem dostala šanci nastoupit, z čehož mám velkou radost a myslím si, že jsem svoji roli zvládla, takže u mě panuje spokojenost.

Jak vidíš Vaše šance ve Final Four?
Myslím si, že jsme chytly dobrý los v semifinále, takže bychom mohly postoupit dál. Snad se nám to povede a budeme moci bojovat o celkové vítězství.
 

Autor: Vojtěch Voštinka
Zdroj: cvf.cz