Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - 17.kolo: VK UP Olomouc - TJ Ostrava 2:3

Přímým soubojem o druhé místo v tabulce bylo utkání 17. extraligového kola mezi Univerzitou Palackého Olomouc a Ostravou. Domácí vysokoškolačky, které před zápasem ztrácely na svého soupeře jediný bod, nedokázaly zopakovat výborný výkon z evropského Vyzývacího poháru proti Paříži a po předlouhé, více než dvouapůlhodinové bitvě prohrály 2:3.

VK UP Olomouc- TJ Ostrava 2:3 (23:25, 26:24, 23:25, 25:23, 17:19)

Rozhodčí: Vachutka M., Ištvanech M.
Počet diváků: 400

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Závodná (12), Dudová (4), Košická (8), Dumančićová (10), Kubová (18), Dedíková (20), libero Hronová. Střídaly: Michalíková (13), Nováková, Sochorcová.
Hosté: Toufarová (17), Kvapilová (3), Zedníková (17), Kojdová (25), Nachmilnerová (14), Součková (3), libero: Červenková. Střídaly: Urbanová, Kukučová, Valková (3), Zemanová (8).

Vyjádření:
Katarína Dudová (kapitánka VK UP Olomouc): „Bohužel se nám nepodařilo udržet úroveň naší hry ze zápasu proti Paříži. Dnes to bylo jen o nás, nemohly jsme složit míč, na každý bod jsme se natrápily. Soupeř nás udolal bojovností a o tom to dnes bylo.“
Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Byl to vyrovnaný zápas, ve kterém Ostrava hrála velmi bojovně a kvalitně. My jsme prováhali některé důležité momenty, zejména vedení 16:10 v prvním a 12:9 v pátém setu, jiné zas za nás prováhali rozhodčí.“

Iva Nachmilnerová (kapitánka TJ Ostrava): „Jsme moc rády za dva body. Chválím všechny holky za bojovnost, i když se nám ne ve všech momentech zápasu úplně dařilo. Na chybách, které tam z naší strany byly, budeme dál pracovat. Dnes zvítězila bojovnost, kterou jsme to dostaly na naši stranu.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Byl to boj a skončilo to nejtěsnějším rozdílem ve všech setech. Jsem rád, že jsme tu uspěli, protože ve zdejší hale se nehraje dobře, navíc domácí tu teď porazili i silnou Paříž. Chválím celý tým, jen škoda čtvrtého setu, kdy jsme to měli rozehrané na tři body, ale o to důležitější pak byl zvládnutý tiebreak. Výborně dnes zahrála Petra Kojdová.“

Popis utkání:
Po krátkém úvodním oťukávání se jako první osmělili domácí, kteří šli do vedení 12:8 a 16:10. Jenže Ostrava z tohoto náskoku začala postupně ukrajovat, a když od stavu 22:20 uhrála tři míče v řadě, ujala se dokonce vedení. Univerzita sice ještě srovnala, poslední dvě rozhodující výměny ale patřily hostům.

Druhá sada nabídla divákům až do stavu 14:14 úpornou přetahovanou o každý bod. Byli to pak domácí, kteří si vypracovali mírný náskok (16:14, 18:15), následně o něj přišli (19:20) a znovu jej museli pracně budovat (22:20, 23:21). Jenže vzápětí opět na tabuli svítil stav 23:23. Vysokoškolačky se po něm přece jen dočkaly setbolu, poté druhého, a ten už přetavily ve výhru 26:24 a vyrovnání.

Zdálo se, že olomoucký volejbalový stroj se pomalu rozjíždí. Zvlášť když na úvod třetího dějství při servisu domácí kapitánky Dudové udělal domácí celek pětibodovou sérii a vedl 5:0. Ostrava zareagovala šňůrou čtyř bodů a znovu tu byla řež o každý balon. K úrovni bojovného zápasu pohříchu nepřispívala nezkušená rozhodcovská dvojice, jež kupila jednu chybu na druhou, navíc nejen z pohledu diváků citelně více v neprospěch Univerzity Palackého. Chvíli byly v náznaku trháku domácí hráčky (7:4, 8:6), chvíli zase ty hostující (15:17, 19:21). Až opět přišel klíčový stav 23:23 a po něm stejně jako v úvodní části střetnutí úspěšný finiš Ostravanek na 23:25.

Začátek čtvrtého setu byl znovu ve znamení krátkého nástupu Hanaček - 3:0 opět při podání Dudové. Potom ale převzaly otěže této pasáže duelu hráčky Ostravy a vytvořily si až pětibodový polštář (10:15, 13:18). Univerzita se sice dostala několikrát na dostřel až jednoho bodu, za stavu 15:19 a 17:20 však její šance na body povážlivě slábly. Jenže hosté náskok neudrželi, v koncovce sice měli ještě jednobodovou výhodu (22:23), ale Olomoučanky při servisu střídající Michalíkové zaznamenaly klíčovou tříbodovou šňůru a šlo se do tiebreaku.

V něm se skóre nejprve lépe vyvíjelo pro hosty (0:2, 1:3), od stavu 3:5 však uhrál domácí výběr čtyři body v řadě a strany se naposledy měnily při jeho mírné výhodě (8:7). Pak se třikrát rychle za sebou střídali oba soupeři ve vedení (z 8:9 na 12:9 pro Olomouc, následně 12:13 pro Ostravu a vzápětí zase 14:13 opět pro domácí) a byl tu první mečbol zápasu. Vysokoškolačky jím ale trestuhodně pohrdly, takže to pak byla Ostrava, která si vypracovala stejnou výhodu, a to dokonce hned čtyřikrát. Ve třech případech ještě domácí tým odolal, po čtvrtém proměněném mečbolu už mohla naplno propuknout radost hostujících volejbalistek z dvoubodového vítězství a hlavně ze zvládnutého málokdy vídaného dramatu.

Autor: Adam Fritscher
Zdroj: cvf.cz

Extraliga žen - 17. kolo

1. část soutěže -  Extraliga Žen "Skupina EX-Z"

Statistiky Extraligy žen

Statistika z utkání

Video z utkání