Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - 24.kolo: VK Agel Prostějov - TJ Ostrava 3:1

VK Agel Prostějov - TJ Ostrava     3 : 1  (19, -23, 17, 18)

Rozhodčí: Slezák, Kostka

Počet diváků: 300

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Weiss, Markevich, Steenbergen, Vargas, Matienzo, Borovinšek, libero Kovářová. Střídaly: Soares, Gambová.
Hosté: Valková, Toufarová, Zemanová, Zedníková, Kojdová, Nachmilnerová, libero Červenková. Střídaly: Součková, Kukučová, Kvapilová, Urbanová, Čuboňová.

Vyjádření:
Kapitánka Solange Soares (Prostějov): "Ostrava má výbornou obranu, což tady dnes potvrdila. Pro nás pak bylo těžší se útočně prosazovat a na to nejsme v české lize úplně zvyklé, tudíž se utkání zprvu vyvíjelo dost vyrovnaně. Naštěstí jsme včas přestaly dělat tolik chyb, zkoncentrovaly se a stupňovaným výkonem vyhrály aspoň 3:1."
Trenér Miroslav Čada (Prostějov): "Škoda jednoho ztraceného setu, ale v těch ostatních jsme Ostravu pustili na maximálně devatenáct bodů a nehrozila tak žádná vypjatá koncovka. Přesto nebyl náš výkon optimální kvůli problémům na přihrávce v některých fázích utkání a rovněž vinou toho, že jsme dlouho chybovali v obraně. Až po zlepšení těchto prvků jsme zápas dovedli k výhře, což je rozhodující."

Kapitánka Iva Nachmilnerová (Ostrava): "Jsme v plné zátěži před play off a vzhledem k tomu nebyl náš výkon vůbec špatný. Dobře jsme bránily, získaly druhý set a už v tom prvním škoda dlouhé šňůry bodů, kdy jsme si domácí nechaly ujet ze slibného stavu. Celkově musím holky moc pochválit za bojovnost i dobrou atmosféru na hřišti."
Trenér Zdeněk Pommer (Ostrava): "Jsem spokojený s výkonem týmu především ve druhém setu, který se nám podařilo získat. S Prostějovem je obecně těžké hrát, ale dnes jsme proti němu dokázali vést docela vyrovnanou partii, což nás může nakopnout směrem k play off. Tentokrát jsme výborně bránili a od druhé sady zlepšili příjem, jen potřebujeme přidat v mezihře."

Popis utkání:
Dva úvodní míče střetnutí = dvě esa Valkové. Pak sice hostující nahrávačka servis zkazila, ale výběr TJ působil zpočátku nabuzenějším i jistějším dojmem. Hanačky hůř přijímaly dobré podání soupeřek a hlavně proto dlouho ztrácely (2:4, 8:10), pohoda se pohybovala na ostravské straně sítě. Favorit však zůstával trpělivý, aby za stavu 12:14 přišel prudký zlom. Výbornou šňůru kvalitních servisů předvedla do té doby spíš chybující Matienzo, herně se chytil celý prostějovský tým a devět bodů za sebou naprosto obrátilo dění na palubovce (21:14)! V závěru sice Ostrava vystřihla dva vítězné bloky, přesto nemělo vékáčko se ziskem vstupní sady nakonec problémy – 25:19.
Bez ohledu na průběžný výsledek se hrál moc pěkný volejbal, některé delší výměny plné působivých momentů sklízely zasloužený aplaus. Pommerovy svěřenky přitom dál účinně podávaly a skvěle bránily na síti i v poli, čímž zkraje druhého dějství znovu šly do úniku (3:6). Aby se Agelky dostaly z útlumu zpátky nahoru, musely samy zlepšit stejné činnosti. A protože to dokázaly, tak zase otočily nepříznivý vývoj (6:9 – 12:10). Nicméně protivnice nic nebalily, naopak stále bojovaly až zlobily využívajíc domácích zaváhání. Dokonce při vynikajícím servisu Toufarové (tři esa!) zvrátily pětibodovou sérií z 20:17 na 20:22 a vzápětí nečekaně urvaly set – 23:25!
Bylo zřejmé, že pro převzetí kontroly nad zápasem musí ženy VK především eliminovat místy špatnou přihrávku. Potvrdil to hned start třetí části, kdy právě vinou nového výpadku na příjmu přišly o slibný náskok (4:1 – 4:4). Leč ještě výraznější ofenziva následovala zanedlouho a tentokrát už Severomoravanky i přes maximální snahu odolávaly náporu Čadova souboru složitěji (8:8 – 14:9). Přesto se nezměrným entuziasmem opět vrátily do hry, navíc velmi rychle korekcí na 15:13. Drama pokračovalo, za chvíli to bylo o jediný bodík 16:15. Teprve zde nastal rozhodující moment, v němž třetí celek tabulky přestal stíhat a lídr soutěže koncovku jednoznačně opanoval – 25:17.
Začátek čtvrté sady byl poté podobně jasný (5:1) a vypadalo to, že úřadující mistryně nabírají svou obvyklou suverenitu. Jejich sokyně ovšem poněkolikáté během duelu překonaly slabší období, načež poměr sil znova vyrovnaly (6:5). Leč volejbalová pohoda Prostějova dostávala s přibývajícím časem pořád reálnějších obrysů, až i srdnatý odpor dlouho odolávajícího TJ vzal definitivně za své. Trhák na 18:10 dal domácím plejerkám do závěru mače klid, který spolehlivě přetavily v sice vydřené, ale zasloužené vítězství – 25:18 a 3:1.

Autor: Marek Sonnevend

Extraliga žen - 24. kolo

1. část soutěže -  Extraliga Žen "Skupina EX-Z"

2. část soutěže -  Extraliga Žen "Skupina EX-Z-I"

Kaledář utkání - Skupina o 1. - 4. místo

Statistiky Extraligy žen

Statistika z utkání

Video z utkání