Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - 9. kolo: TJ Ostrava - VK Šelmy Brno 0:3

Dohrávka devátého kola UNIQA volejbalové extraligy žen nabídne první letošní střetnutí mezi celky TJ Ostrava a VK Šelmy Brno. Jelikož se oba celky zúčastnily Challenge cupu, utkání muselo být přesunuto až na polovinu prosince. Favoritem zápasu by měly být domácí volejbalistky, kterým patří aktuálně druhá příčka v extraligové tabulce. Hostující celek z Brna se aktuálně nachází na šesté pozici se ztrátou čtrnácti bodů na Ostravu. Oba celky však své poslední utkání prohrály (Ostrava v extraligovém utkání s Libercem, Brno v Challenge cupu se srbským celkem Tent Obrenovac) a tak si jistě budou chtít zpravit chuť vítězstvím. Pro oba celky by výhra znamenala upevnění jejich aktuální pozice v extraligové tabulce.

TJ Ostrava – VK Šelmy Brno 0:3 (24:26, 16:25, 22:25)

Rozhodčí: Peloušek J., Možnár M.
č.: 21044 dne: 16. 12. 2021 v hod.: 17:00
Počet diváků: 50

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Štrbová, Jedličková, Kotlabová, Nečiporuka, Zemanová, Pospíšilová, libero Jančová. Střídaly: Kašparová, Jasečková, Bauerová, Chládková, Fukalová.
Hosté: Mokrá, Pluhařová, Podhrázká, Borovcová, Komárková, Širůčková, libero Chevalierová. Střídaly: Benediktová, Mikysková, Nováková.

Vyjádření:
Andrea Štrbová (kapitánka TJ Ostrava): „Byl to asi stejný scénář jako jsme předvedly s Libercem. Neuchránily jsme si vítězství v prvním setu, prohrály jsme ho o dva body a potom se to s námi táhlo až do konce. Soupeř více tlačil servisem, než my a my si to neodpřihrávaly a udělaly jsme moc chyb na útoku a nepomohly jsme si navzájem. Musíme to hodit za hlavu a v sobotu je nový zápas.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu, docela jsme soupeře tlačili, ale z nepochopitelných důvodů jsme přestali hrát a začali jsme se bát o výsledek místo toho, abychom dotáhli první set. Zápas by pak vypadal úplně jinak. My jsme se o tom bavili po utkání s Libercem. Soupeř nás zatlačil servisem a my si v těžších chvílích neumíme pomoct, v tomto se budeme muset zlepšit a každý bude muset začít sám u sebe a trochu s tím zabojovat. Musíme zabojovat s nepříznivým výsledkem. Pokud uděláme dvě tři chyby, jede se dál a set podle mě nekončí.“                  
Soňa Nováková (kapitánka VK Šelmy Brno): „Myslím si, že rozhodl první set, kdy Ostrava sice začala bravurně, byla nad námi, lépe přihrávala, ale my jsme pomaličku stahovaly a koncovka byla naše. Poté se to úplně otočilo a my jsme dobře podávaly a ten vývoj byl úplně obrácený. Jsem strašně ráda za tři body tady z venkovní palubovky proti silnému soupeři.“  
Ondřej Boula (trenér VK Šelmy Brno): „Po trochu pomalejším začátku, jsme začali výborně hrát na útoku po kůlech a dobře jsme podávali. K tomu jsme připojili dobrou obranu, poté, co se soupeř dostal pod tlak. Mám pocit, že jsme v lize odehráli možná nejlepší utkání.“

Popis utkání:
Do utkání lépe vstoupil domácí tým, který brzy vedl (2:0, 5:1). Jako první v utkání brali oddechový čas hosté. Brněnská děvčata se nedala a dotahovala náskok Ostravy (7:6 z pohledu domácích). Ostravské volejbalistky přidaly a brzy si vypracovaly náskok sedmi bodů (14:7). Přesto, že brněnské volejbalistky bodovaly, domácí tým si držel náskok a do koncovky šel za stavu 20:16. Hostující celek přidal a po úspěšném útoku Podhrázké dotáhl na 21:20. Domácí tým držel dvoubodový náskok ještě za stavu 23:21, Šelmám se však podařilo srovnat na 23:23. O chvíli později už hosté mohli ukončit první set, ale domácí tým odmítl první setbol hostů a bylo vyrovnáno 24:24. Dva body v řadě na kontě Brna znamenaly vedení hostů v utkání 1:0 na sety.
Úvod druhé sady nabídl vyrovnaný stav při skóre 2:2. Hostující tým si vypracoval náskok a brzy vedl 11:4, díky několika úspěšným útokům a také esu na podání. Trenér domácích sáhl ke střídání. Čerstvé posily na palubovce zajistily snížení stavu na 10:13 z pohledu domácích. Nadále však měly hostující volejbalistky navrch a do koncovky šly s náskokem pěti bodů (20:15). Svůj náskok již nepustily a došly si tak pro vítězství ve druhém setu celkem jasně poměrem 25:16.
Ve třetím setu bylo vyrovnáno za stavu 2:2, avšak hostující hráčky si znovu vypracovaly náskok (6:3, 10:5) na domácí tým, který se neprosadil v útoku. Náskok brněnských volejbalistek postupně narůstal (15:7, 18:8), avšak domácí tým nesložil zbraně a dotahoval. Domácí tým ale chyboval i na podání a ztrácel zbytečné body. Hráčky VK Šelmy Brno tak šly do koncovky s pohodlným náskokem 20:14. Domácí volejbalistky sice zabojovaly a dotáhly na rozdíl čtyř a poté dvou bodů (23:19, 24:22 z pohledu Brna), po další chybě domácích na servisu však bylo rozhodnuto o výhře hostů poměrem 3:0 na sety. Svěřenkyně trenéra Bouly si tak z Ostravy odvážejí po jasném vítězství tři body.

Autor: Radek Karnufek                       

Články a další podrobnosti na: ČVF, FACEBOOK TJ Ostrava, TJ Ostrava
                   
"Extraliga Žen"
Rozpis utkání a tabulka soutěže
On-line zápas a statistika utkání
Videopřenos z utkání můžete sledovat ZDE...