Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - Play-Off: TJ Ostrava - VK Prostějov 3:2

2. část soutěže - play-off

V prvním kole play-off volejbalové UNIQA extraligy žen přivítala v prvním utkání série po základní části čtvrtá Ostrava družstvo Prostějova, které skončilo na páté pozici po základní části. Rozdíl mezi oběma celky byl pouhý jeden bod. Dá se tedy očekávat velká bitva o postup do semifinále. Ostravský tým v sezoně Prostějov doma porazil 3:1, venku však dvakrát podlehl, jednou v pětisetové bitvě, jednou 3:1. Oba celky své poslední kolo základní části prohrály. Před utkáním je těžké označit některý tým za favorita zápasu. Domácí celek bude hnán vpřed publikem, které v Ostravě tradičně bouřlivě povzbuzuje. Který tým se ujme jako první vedení v sérii?

TJ Ostrava – VK Prostějov 3:2 (25:23, 21:25, 25:22, 17:25, 15:13)

Rozhodčí: Kubinec J., Kovář V.
č.: 21139 dne: 18. 3. 2022 v hod.: 17:00
Počet diváků: 250

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Nečiporuka, Jedličková, Kotlabová, Štrbová, Zemanová, Pospíšilová, libero Jančová. Střídaly: Bauerová, Jasečková, Kašparová.
Hosté: Kvapilová, Šunderlíková, Faltínová, Loff da Silva, Bajusz, Fričová, libero Stavinohová. Střídaly: Kožušková, Meidlová. Dvořáčková.

Vyjádření:
Andrea Štrbová (kapitánka TJ Ostrava): „Za prvé bych chtěla moc poděkovat divákům, kteří nám byli skvělou podporou, děkuji také hostujícím fanouškům, protože byla dnes na hale skvělá atmosféra, taková, jaká se sluší na play-off. Byl to nejdramatičtější zápas, jaký mohl být, utkání na pět setů. Jsem hrozně ráda, že jsme vyhrály a chtěla bych pochválit všechny holky, které přišly na hřiště, protože každá neskutečně pomohla. Těším se na další boj, bude to určitě nádherná podívaná ty další zápasy, tímto bych chtěla pozvat všechny na další utkání, které hrajeme doma ve čtvrtek 24.3.2022 od 17 hodin.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Myslím si, že to musel být krásný zápas pro diváky a chtěl bych pochválit holky za bojovnost, protože dnes jsme předvedli týmový výkon a každý, kdo přišel na hřiště, tak neuvěřitelně pomohl. V utkání rozhodly maličkosti, my jsme to ve čtvrtém setu chtěli dohrát, ale Karin Šunderlíková nás rozstřílela podáním, takže jsme šli do tie-breaku, kde jsme tahali za kratší konec, ale vůlí a bojovností jsme to otočili v náš prospěch. Je to ale play-off a musíme jít do dalších zápasů.“                  
Simona Bajusz (kapitánka VK Prostějov): „Byl to dnes boj z obou stran, bohužel jsme některé situace, které se pískaly, neudržely a prostě jsme se z toho sesypaly. To bylo podle mě rozhodující, jinak to byl vyrovnaný výkon a musíme zabrat doma a vyhrát. Gratuluji soupeři, byl to boj.“  
Miroslav Čada (trenér VK Prostějov): „Dnes už podle výsledku se jednalo o velice vyrovnané utkání, rozhodly maličkosti, domácí byli v tie-breaku o trochu šikovnější, vyřešili tam těžké míče, kdežto my ne a to rozhodlo.“

Popis utkání:
Úvod utkání byl velmi vyrovnaný do stavu 3:3. Od té doby hostující celek držel drobný náskok před Ostravou. Rozdíl čtyř bodů byl v utkání zaznamenán za stavu 8:4 pro Prostějov. Domácí volejbalistky dotáhly soupeře na rozdíl bodu (11:10 z pohledu Prostějova), hosté ale opět odskočili a brzy vedli už 15:10. Ostravě se podařilo nejprve pěti body v řadě srovnat na 15:15 a pak svěřenkyně trenéra Pommera přidaly další body a záhy vedly 17:15. Nyní to byl Prostějov, který musel dotahovat ztrátu ve skóre. Do koncovky šel domácí tým za stavu 20:18. Za stavu 21:21 bylo opět vyrovnáno díky útoku Kláry Faltínové. Ostrava ale třemi body v řadě získala výhodu tří setbolů. Přesto, že hosté dva z nich odvrátili, Sandra Kotlabová svým útokem rozhodla o vítězství domácích v prvním setu.
Úvod druhé sady vyšel lépe Prostějovu, Ostrava však brzy srovnala na 4:4. Srovnáno bylo i za stavu 7:7, poté ale přišel úspěšný útok Fričové a dvě chyby na straně domácích a hosté vedli 10:7. Domácí sice snížili (10:11), hosté se ale stále drželi ve vedení (14:11, 17:14, 20:16). Od stavu 20:16 zapsala Ostrava tři body a rázem byli domácí v těsném závěsu za Prostějovem. Koncovka však vyšla lépe svěřenkyním trenéra Čady, které získaly set poměrem 25:21.
Třetí set nabídl další vyrovnaný úvod. Srovnáno bylo za stavu 6:6 a 12:12. Hosté poté domácím odskočili až na 19:14. Díky několika chybám ale bylo brzy vyrovnáno 19:19, poté 20:20. I další průběh koncovky byl velmi vyrovnaný a bojovalo se o každý míč. Od stavu 22:22 ale hostující tým už v setu nebodoval a trio Nečiporuka, Jedličková a Kotlabová svými body rozhodly o výhře domácích v setu poměrem 25:22.
Úvod čtvrté sady se nesl ve znamení úspěšných útoků na obou stranách. Poté přišlo několik chyb, ale žádný tým nepovolil soupeři velký náskok. Lépe si však vedli hosté, kteří vedli (6:3, 10:7, 12:10). Ostravě se podařilo skóre dorovnat na 12:12, poté však přišla šňůra devíti bodů Prostějova, z nichž šest zařídila esem při servisu Karin Šunderlíková. Prostějov si do koncovky vytvořil poměrně luxusní náskok (21:14). Ostrava sice ještě odmítla konec setu a snížila, v setu však nakonec zapsala 17 bodů, a tak Prostějov srovnal stav utkání na 2:2 na sety, když vyhrál čtvrtý set poměrem 25:17.
O vítězi prvního čtvrtfinálového utkání tak musel rozhodnout až tie-break. V něm se ujal jako první vedení Prostějov po chybě domácích na servisu. Jednobodové vedení hostů se vždy podařilo dorovnat (4:4), také následné vedení Ostravy se podařilo dorovnat (7:7). Strany se v utkání naposledy střídaly za stavu 8:7 pro Prostějov. Drama plné emocí pokračovalo dále, oba celky obdržely v průběhu utkání žlutou kartu od hlavního rozhodčího. Vyrovnané síly na hřišti viděli diváci v hale i v dalším průběhu tie-breaku. Kašparová srovnávala na 10:10, poté se prosadila Faltínová a hosté vedli 11:10. Po chybě Kožuškové na servisu bylo opět srovnáno na 11:11. Srovnáno bylo dále za stavu 12:12 a 13:13. Bylo tedy jasné, že utkání skončí nejmenším možným rozdílem, tedy o dva body. Na 13:13 nejprve srovnala skóre domácí blokařka Zemanová, která následně zablokovala útok hostů a domácí tak měli k dispozici jediný mečbol. Ostrava jej dokázala proměnit hned napoprvé díky kapitánce Štrbové, která se prosadila na útoku a rozhodla tak o celkové výhře svého týmu poměrem 3:2 na sety. Ostrava se tak v sérii hrané na tři vítězná utkání ujala vedení 1:0. Další utkání se odehraje 21.3.2022 v Prostějově.

Autor: Radek Karnufek

              
"Extraliga Žen"
Rozpis utkání a tabulka soutěže po základní části
Rozpis utkání Play-Off
On-line zápas a statistika utkání
Videopřenos z utkání můžete sledovat LIVE STREAM