Facebook icon
YouTube icon

Mistrovství ČR mladších žáček

Mistrovství ČR mladších žáček

Ve dnech 26.-28.9. proběhlo finále MČR mladších žákyň v Krnově s naší účastí, kterou jsme vybojovali v kvalifikaci v Bílovci ve dnech  5.-6.9., kde z 8 družstev postupovaly 3.
Bohužel nás finálový turnaj nezastihl v dobré formě. V šestičlenné skupině, která až na domácí tým byla vyrovnaná, se nám příliš nedařilo. Dobrou zprávou je, že ani jeden zápas jsme neprohráli rozdílem třídy a spoustu setů rozhodovala koncovka.

Sobotní program končíme s výsledky:
Ostrava - Karlovy Vary          0:2 (-24,-14)      
Ostrava - Sokol H. Brod        1:2 (-19,23,-17)
Ostrava - Mikulova               1:2 (20,-17,-9)
Ostrava - Slezská Orlice       2:0 (8,8)               

Velká škoda, že se nepodařilo proměnit více vyrovnaných koncovek v náš prospěch. Někdy chybělo více štěstí, jindy nám scházela větší agresivita na síti nebo naopak klid v mezihře.

V neděli nás čekal poslední zápas základní skupiny. V případě vítězství bychom mohli stále bojovat o umístění v TOP 10 v ČR. Prohra by nás přesunula do suterénu a hru o 17.-23. Místo. Cíl byl tedy jasný, porazit v neděli dopoledne Český Krumlov.
Měli jsme dostatek času připravit se na utkání. Ráno po snídani proběhla taktická příprava a v 10:30 jsme se hlásili na hale. Utkání bylo na programu o hodinu později.
V obou setech jsme předvedli kvalitní výměny v kombinaci s banálními chybami, nad kterými zůstávál rozum stát. Informace předané dopoledne v rámci přípravy bohužel zůstaly někde na ubytování. Soupeř se tedy bez výraznějšího výkonu v průběhu setů držel stále blízko. V závěru setů soupeři vyšlo podání a tím utkání ukončil.

Dále již bylo jasné, že lepší než 17. Místo si neodvezeme. Ve „skupině poražených“ dostaly příležitost hráčky širšího kádru. Bohužel ani zde jsme si se soupeři neporadili a v pondělí ráno nás čekal poslední zápas o 21. Místo se Slezskou Orlicí.

Nedělní výsledky:
Ostrava - Český Krumlov    0:2 (-23,-21)
Ostrava - Frýdek-Místek    0:2 (-19,-23)
Ostrava - Bedřichov           0:2 (-14,-15)

Brzké vstávání bylo trestem za výsledkově nepovedený víkend. Po hladké výhře nad soupeřem odcházíme na ubytování a hráčky se rozjíždí domů.

Pondělní utkání:
Ostrava - Slezská Orlice    2:0 (7,6)

Závěr:
Cením si postupu z kvalifikace bez dvou hráček základní sestavy. Celostátní srovnání  ve finálové části pro nás jistě bylo přínosem.
Zajímavostí je, že se do finále neprobojovalo dosti klubů, které v kadetských a juniorských kategoriích hrají extraligu. To samozřejmě mohlo také ovlivnit covid dění (karanténa apod.). Je ovšem zřejmé, že některé extraligové kluby silně spoléhají na výchovu v jiných, menších klubech. Poklona patří organizátorům za povedený turnaj v nelehkém období.  Velký dík rodičum! Každá hráčka měla rodinnou podporu na tribuně.
Dle konečného umístění  lze usoudit, že papírově jsme na 10-12. místo měli. Z toho pohledu tedy účast hodnotím negativně.
 
Konečné pořadí MČR:
1. Hlincovka
2. Tábor
3. KP Brno
4. Mikulova
5. Kralupy
6. Kometa A
7. Orion
8. K. Vary
9. Č. Krumlov
10. Roztoky
11. Sokol H. Brod
12. Jirkov- Ervěnice
13. Svitavy
14. Slavia H. Králové
15. Přerov
16. Břeclav
17. Bedřichov
18. Č. Kostelec
19. Frýdek – Místek
20. Raškovice
21. Ostrava
22. Slezská Orlice starší
23. Slezská Orlice mladší

Postup z kvalifikace vybojovaly:
Esslerová Adéla, Fecurová Laura, Kopečková Tereza, Kopečková Michaela, Macková Ludmila, Mrázová Markéta, Randýsková Hana, Sadleková Michaela, Součková Barbora, Staňková Izabela, Tichá Adéla, Žáková Beáta.
Do finále nastoupily:
Esslerová Adéla, Kopečková Tereza, Kopečková Michaela, Plaskurová Rozálie, Randýsková Hana, Sadleková Michaela, Staňková Izabela, Šínová Veronika, Tichá Adéla, Žáková Beáta.
 
Z jiného (negativního) pohledu:
Naše hráčky v této kategorii se nedokáží rovnat s lepším průměrem ČR.  Obecně lze říci, že Čechy jsou s výchovou mladých dál. Myslím, že díky tamnímu rozvinutějšímu barevnému minivolejbalu a propracovanější přípravce jsou hráčky ve 12 letech hotové z pohledu pohybových vzorců.
K zamyšlení stojí účast a umístění družstev z MS kraje.

Autor a trenér: Ondřej Šimák