Facebook icon
YouTube icon

OLYMPIJSKÝ SEN

Naše cesta za olympijským snem začala minulý rok v Haagu, kde se konalo 1.kolo Continental Cupu (mládežnického). Continental Cup měl určit 6 týmu z Evropy, které budou bojovat o medaili na Olympijských hrách v čínském Nanjingu. Systém byl následující:
1.kolo- 8 skupin po 4 týmech. První a 2. tým postupoval do druhého kola.
My jsme byly nalosovány do skupiny B, která se konala 25.8 v holandském
Haagu. Kromě domácích holanďanek v naší skupině o postup bojovaly angličanky a slovenky. Los nám pro ranní zápas přidělil angličanky, se kterými jsme si vcelku bez problému poradily. Vítěz druhého zápasu (proti domácímu celku) měl jistý postup do druhého kola (z 1.místa, což znamenalo lepší nasazení v 2.kole), prohraný měl ještě jeden zápas na opravu. Po urputném boji jsme vyhrály 2:1 a mohly jsme slavit postup do 2.kola.
2.kolo- 18 dvojic rozdělených do tříčlenných skupin, následně pavouk KO.
2.kolo se konalo v turecké Antalyi, kam jsme zamířily začátkem května. Ve skupině jsme se utkaly s Běloruskem a domácími jedničkami. Ve skupině nedošlo k žádnému zaváhání a po dvou výhrách 2:0 jsme slavily 1.místo ve skupině a postup do 2.kola pavouka. Los pavouka nám přidělil do rozhodujícího zápasu o postup Holanďanky. Po lehkém zaváhání v koncovce 1.setu jsme začaly hrát opět svojí hru a ve zbylých 2 setech jsme naše soupeřky přehrály a mohly slavit nejen výhru, ale také postup na OH.

Cesta do čínského Nanjingu spolu s celou českou výpravou byla naplánována na 11.srpna. Sraz všech účastníků byl na vojenském letišti v Praze - Kbelích ve 12 hodin. Po odbavení zavazadel a všech oficialitách jsme nakonec kolem 15 hod. vzlétli vládním speciálem, který nás měl dopravit přímo až na nanjingské letiště. Rozloučit se s námi přijel také ministr školství Marcel Chládek a předseda ČOV Jiří Kejval, kteří nám popřáli hodně štěstí a zdaru při soutěžních kláních. Po velmi, ale opravdu velmi dlouhé 12-ti hodinové cestě, během které jsme vymyslely asi 150 různých způsobů jak spát v letadle, jsme asi v 8:30 čínského času přistály v Nanjingu.

Po všech kontrolách a papírování, jsme si rozebraly zavazadla a vydaly se směr: Olympijská vesnice. Po hodinové jízdě autobusem jsme dorazily do našeho nového „domova“. Nejdříve jsme musely projít rentgenovou kontrolou, asi vypadáme jako teroristi, a poté už jsme se vydaly skrz hlavní budovu ubytovat. Venku nás ale čekalo velké překvapení, které většině z nás vyrazila dech. Ocitli jsme se v dokonalém a umělém světě, kde se hemžili stovky pomocníků a dobrovolníků, mimochodem jejich tu přes 20.000 a všude byl znát řád. Je to něco, co se snad ani slovy nedá popsat.

Po zabydlení na třílůžkových pokojích, jsme zašly okusit místní kuchyně a poté prozkoumat naše hřiště. V Youth Olympic Sports Park byly pro naší soutěž postaveny 4 hrací a 2 rozcvičovací kurty. Ovšem hned po příjezdu na kurty nám bylo oznámeno, že každá dvojice má k dispozici pouze 1 hodinu tréninku denně. Lehce rozčarováni z téhle informace jsme se vrátili do vesnice a po lehké posilovně, večeři a schůzce všech členů české výpravy jsme se konečně dočkaly vytouženého spánku (v noci jsme toho moc nenaspaly a kvůli rychlejší aklimatizaci jsme celý den nespaly).

Zbytek týdne jsme využily pro trénování (čtvrtek s ruskama, pátek a sobotu s američankama), ale i pro udržování kondice. Na preliminary inquiry nastal první problém. Dle technické komise máme nevyhovující dresy pro účast v soutěži. Po několika rozhovorech s MOV a FIVB komisemi se povedlo dresy uznat za vhodné a nic už nebránilo pustit se do soubojů.

Před prvním oficiálním zápasem nás ještě čekal vrchol OH v podobě zahajovacího ceremoniálu, který byl neskutečný. Svým rozměrem, druhem představení zakončeným akrobatickými prvky ve vzduchu, bylo dechberoucí. A samotné zapálení olympijské pochodně výstřelem z petard přes délku skoro 100m bylo naprosto úžasný.

V neděli  17.8. jsme odehrály svůj první zápas ve skupině proti Vietnamu. V prvním setu nám soupeřky, které jsme nikdy neviděly v akci, moc nekladly odpor a my v klidu vyhrály 21:6. Druhý set byl o něco vyrovnanější, ale díky našemu neustálému tlaku na servisu i na útoku jsme vyhrály a radovaly se z první výhry 2:0 na OH ve skupině B. Odpoledne jsme ještě zvládly lehčí výběh a rozbor videa a taktiky na další zápas proti Brazilkám.

Ve druhém zápase, který se konal na centr kurtu proti Brazilkám, se zpočátku zdál vyrovnaný. Skóre se neustále přehupovalo. Kačka s Týnkou zaskočily kvalitním servisem, kterým si dokázaly vytvořit několika bodové vedení. V průběhu setu začaly brazilky dotahovat a nakonec si set urvaly ve svůj prospěch, díky dvěma chybám českého páru v koncovce.
Druhý set pro české barvy nezačal příznivě. Při vybírání míče u sítě Kačka dopadla na nohu brazilské blokařce a pochroumala si kotník. Následoval medical time-out po kterém se děvčata už do zápasu nedostaly a prohrály i druhý set (21:19; 21:8).
Dle následujících lékařských zpráv je kotník v pořádku, přesto lékař českého olympijského družstva doporučil minimálně den klidu a příslušné léčebné procedury.

Naštěstí děvčata mají dvoudenní pauzu díky neúčasti týmu ze Sierry Leone, čímž na rekonvalescenci je dost času.