Facebook icon
YouTube icon

Ostrava je favorit, ale Sokolky mohou vystrčit růžky (31.3.2017)

Čtvrtfinále play-off extraligy volejbalistek bude ve znamení derby. Série na tři vítězství se rozehraje v sobotu a v neděli. Kdo postoupí?

Ostrava je favorit, ale Sokolky mohou vystrčit růžky

Derby v play-off extraligy volejbalistek se naposledy hrálo v roce 2015, kdy ze souboje o bronz vyšel vítězně Sokol Frýdek-Místek. Porazil tehdy TJ Ostrava 2:0 na zápasy. O víkendu proti sobě oba týmy nastoupí už ve čtvrtfinále.

Série na tři vítězství odstartuje v sobotu i v neděli od 17 hodin na palubovce Ostravy, která v nadstavbové části soutěže skončila třetí. Na palubovku šestého Frýdku-Místku se přesune ve středu 5., respektive ve čtvrtek 6. dubna. Případný pátý rozhodující duel by hostila 8. dubna opět hala ve Varenské ulici.

„Na play-off se těšíme. Sérii začínáme doma a před našimi diváky chceme předvést kvalitní výkony a zúročit těžké zápasy se silnými soupeři, které jsme hráli v horní nadstavbové čtyřce extraligy i v evropském poháru," připomenul Zdeněk Pommer, trenér Ostravy a české reprezentace žen, účinkování svého týmu v Challenge Cupu, ve kterém při své premiéře došel až do čtvrtfinále.

Své svěřenkyně v minulé sezoně dovedl v domácí soutěži k bronzu, první medaili v historii klubu. „Věřím, že poctivá dřina a přístup holek k tréninku, se nám vrátí i letos," rád by Pommer získal druhý cenný kov v extralize pro Ostravu.

Skutečnost, že letos došlove čtvrtfinále na derby, mu nevadí. „Soupeře neřešíme. Všechno je vynulováno, play-off je úplně jiná soutěž a tak k tomu musíme přistoupit. Frýdek může vystrčit růžky, ale náš cíl je jednoznačný - bojovat a postoupit," prozradil ostravský kouč.

K dispozici má kompletní kádr, který v nadstavbě ještě posílila Ivana Plchotová, zkušená blokařka a bývalá kapitánka reprezentace. „Musíme hrát jako tým. Zodpovědně a s pokorou k volejbalu, ale zároveň agresivně a koncentrovat se na každý balon. Věřím, že to zmákneme," dodal Pommer.

Volejbalistky frýdecko-místeckého Sokola účinkovaly před play-off v nadstavbové skupině o 5. až 9. místo, kde bylo jasné, že KP Brno udrží 5. příčku a ostatní celky bojovaly jen o další pořadí.

„Už tak nějak dopředu se dalo v tabulkách vyčíst, že bychom ve čtvrtfinále mohli narazit na Ostravu. Nebudu zastírat, že jsme si ji pro vyřazovací boje přáli. Museli jsme ale skončit na šestém místě," přiznal Leopold Tůma, kouč Frýdku-Místku, motivaci týmu. „Aby to ale nevypadalo, že bychom soupeře nějak podceňovali, to v žádném případě. Ostrava má velice silný tým, ale nám zkrátka její hra z celé horní silné čtveřice sedí asi nejvíc. Hraje takový čistší volejbal," vysvětlil zkušený trenér sokolek.

Výkony jeho svěřenkyň před play-off ho potěšily. „Šesté místo nejspíš přesně vystihuje sílu našeho družstva. Těší mě také, že na holkách bylo v posledních zápasech vidět větší odhodlání a chuť do hry. V týmu nemáme žádnou vyloženou hvězdu, vše si tedy musíme uhrát kolektivním pojetím," zdůraznil Tůma.

Před dvěma roky byly favoritkami série o 3. místo volejbalistky Frýdku-Místku, teď si týmy role vyměnily. „Na koho z Ostravy si musíme dát největší pozor? Těžko říct, asi celkově na všechny hráčky. Velmi dobře hraje Kojdová, v útoku mají zkušenou Nachmilnerovou. Je to tým, kterému buď zápas nesedne a my toho využijeme, nebo naopak. Víc bych v tom nehledal," poznamenal trenér Frýdku-Místku před startem čtvrtfinále.

Autor: MARIE RODOVSKA, ROBERT SCHEDLING
Zdroj: Moravskoslezský deník