Facebook icon
YouTube icon

Extraliga žen - 8. kolo: VK Královo Pole Brno - TJ Ostrava 2:3

V osmém kole extraligy přivítalo Královo Pole na své palubovce Ostravu. Oba týmy do zápasu vstoupily při chuti a fanoušci si tak užívali od začátku zápas plný zvratů. V prvních dvou setech dokázaly domácí hráčky pokaždé smazat velmi nadějné vedení Ostravy, a i když první sadu hostující ještě vybojovaly pro sebe, v druhém dějství se KáPéčku parádní obrat podařil a hodně ho nakopl. Po třetím setu, který byl jednoznačnou záležitostí domácích, se ale strhla bitva jako hrom. Ostrava v dramatické čtvrté sadě odvrátila tři mečboly a zápas nakonec posunula do rozhodujícího tie-breaku. Souboj pokračoval až do úplného závěru, který patřil hostujícím. Po nejtěsnější výhře nakonec radost zavládla v ostravském týmu.

VK Královo Pole – TJ Ostrava 2:3 (22:25, 26:24, 25:10, 25:27, 13:15)

Rozhodčí: Trumpeš D., Dmejchal M.
Počet diváků: 280

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Jelínková, Kormendyová, Kuníková, Pavlíková, Hrušecká, Pelikánová, libero Šmardová. Střídala: Prchalová
Hosté: Chládková, Skřivanová, Jasečková, Hadáčková, Jakuškina, Kojdová, libera Slavíková, Tobiášová.  Střídaly: Jedličková, Mikelová, Kašparová, Látalová, Bauerová

Ohlasy po utkání:
Kateřina Pelikánová (kapitánka VK Královo Pole): „První set se nám ještě dotáhnout nepovedlo, proto jsem moc ráda, že se to podařilo ve druhé sadě. Je velká škoda čtvrtého setu, kdy jsme měly slibný náskok a soupeřky jsme tlačily, ale bohužel jsme ho nedohrály. Mrzí nás výsledek, ale hrál se velmi bojovný volejbal a myslím, že si to všichni v hale dnes užili až do konce.“
Erik Nezhoda (trenér VK Královo Pole): „Gratuluji Ostravě, některé pasáže jsme zvládli výborně, ale za stavu 16:12 ve čtvrtém setu jsme měli utkání dotáhnout k výhře za tři body. Pohrdli jsme tím, což se nám bohužel v koncovkách stává. Hodně to bolí.”
Sandra Skřivanová (kapitánka TJ Ostrava): „Byl to velmi emotivní zápas od obou týmů. Vůbec nemuselo dojít na tie-break, kdybychom v koncovce druhého setu byly důraznější ve všech činnostech. Na kdyby se ale nehraje. Dnes určitě roli sehráli i rozhodčí, ale nechceme se na ně vymlouvat. Byly to nervy, ale dva body jsou doma.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Dnes jsme úplně nepochopitelně ztratili druhý set. Průběh třetí sady byl děsivý, ale pak jsme se excelentně dokázali vrátit do zápasu. Jsem rád, že jsme vyhráli. Dnešní utkání je velkou zkušeností jak pro mladé, tak pro naše starší hráčky.“

Popis utkání:
V úvodním setu Ostrava otočila mírný náskok domácích 3:1 na 5:9 a donutila Erika Nezhodu k time outu. I po něm na hřišti dominovaly hostující a Královu Poli odskočily až na 10:17. Brno ale bodový rozdíl dokázalo smazat – o přesný servis se totiž opřela Denisa Pavlíková, soupeřky při své sérii zaskočila dvěma esy a se svým týmem srovnala na 18:18. Sada tak zamířila do napínavé koncovky, za stavu 22:22 však KP chybovalo na podání a Ostrava už si pak závěr setu pohlídala (22:25).
Druhé dějství měly od stavu 4:4 v rukou ostravské volejbalistky (4:8). Královo Pole soupeřky zbrzdilo až po svém druhém oddechovém čase (9:14), a tak pro time out sáhl i Zdeněk Pommer (12:16). Jeho hráčkám to pomohlo a při vstupu do koncovky to vypadalo, že si Ostrava kráčí pro vedení 0:2 na sety (13:20). Domácí se ale soupeřkám začaly přibližovat a stav byl po úspěšném brněnském bloku 19:21. V ostravském dresu se ale vzápětí dvakrát blýskla v útoku kapitánka Sandra Skřivanová a svému týmu pomohla ke třem setbolům (21:24). KP však trpělivě mazalo jeden bod za druhým a po dvojbloku Kuníkové s Kormendyovou a následné smeči Denisy Pavlíkové srovnalo na 24:24. Ostrava už se na odpověď nezmohla, a tak si domácí připsaly na svoje konto i další dva body – a celý druhý set (26:24).
Domácí to nakoplo, při servisu Kataríny Kormendyové se na začátku třetího dějství ujaly vedení 5:1 a Ostrava zastavila hru. Kormendyová i poté zářila na servisu a přímým bodem z podání navýšila na 7:1. Hostující bodovou smršť Brna ukončily vydařeným útokem až za stavu 9:2. KP ale i poté pokračovalo v razantní hře, a tak si Zdeněk Pommer vzal za stavu 12:3 druhý oddechový čas. Ostrava však byla dál bezradná a s rozjetým Brnem si dlouho nevěděla rady (18:5). I Erik Nezhoda pak sice čerpal time out, po třech ostravských bodech při podání Kláry Mikelové (18:8), ze strany hostujícího týmu to ale bylo vše, co v setu předvedl. Královo Pole tak ovládlo sadu poměrem 25:10.
Úvod čtvrté sady byl srovnaný (4:4) a oba týmy i poté bojovaly o každý míč. Neskutečně dlouhou výměnu za stavu 8:8 vybojovalo domácí Královo Pole a poté se Ostravě postupně dokázalo vzdálit na 16:12. Ostrava však při servisu kapitánky Sandry Skřivanové náskok smazala (16:16), a i když si Erik Nezhoda vzal time out, Skřivanovou nezbrzdil, protože vzápětí přidala dvě esa (16:18). Souboj pokračoval a při vstupu do koncovky byl stav znovu srovnaný (20:20). Ostrava sice pak dvakrát bodovala (20:22), po esu Kataríny Kormendyové byl však stav znovu příznivější pro její tým (23:22) a i následující výměna patřila KáPéčku (24:22). Ostrava však oba mečboly odvrátila a hala bouřila. KP pak mělo k dobru ještě jeden mečbol, ani ten však neproměnilo, a tak to nakonec byly ostravské volejbalistky, kdo dotáhl dramatický set do vítězného konce (25:27).
Zkrácenou hru odstartovaly lépe hostující volejbalistky (1:4), přesným servisem je ale pak znovu potrápila Katarína Kormendyová (4:4). Následné vedení Ostravy 4:6 Brno rychle smazalo a skóre otočilo na 9:6. Svěřenkyně Zdeňka Pommera bojovaly dál a stav vyzníval znovu lépe pro ně (10:12). V obrovské bitvě si na mečbol nakonec sáhla Ostrava (13:14) a po následném brněnském autu i na konečnou výhru 13:15. Nejlepší hráčkou utkání byla vyhlášená Denisa Pavlíková.

Autor: Barbora Mertová, foto Ivo Ryšavý
               

Rozpis utkání a tabulka soutěže 
On-line zápas a statistika utkání
Videopřenos na Volej.tv