Facebook icon
YouTube icon

CEV Volleyball Challenge Cup 2021: RIGAS Volejbola Skola (LAT) - TJ Ostrava (CZE) 1:3

V letošním roce významně ovlivněném pandemií koronaviru se spousta zápasů evropských pohárů zrušila, ale Ostravanky se viru nebojí a odcestovaly do Rigy poprat se o postup. Vzhledem k situaci v České republice, kdy ještě začátkem měsíce listopadu vůbec nebylo možno trénovat v halách, natož hrát, bylo dohodnuto, že se obě utkání odehrají v hlavním městě Lotyšska. V prvním utkání bylo za domácí tým považováno družstvo Rigy.

Rigas Volejbola Škola - TJ Ostrava 1:3 (-14,-16,28,-20)

Rozhodčí: RODIN Sergej (LTU), VARBLANE Erko (EST)
Počet diváků: bez diváků

Sestavy (od zóny I):
Domácí: Reknere, Kramena, Ozola, Krustkalne, Ergle, Hrapane, libero: Zvaigzne Střídaly: Klukeviča, Neciporuka.
Hosté:Kašparová, Bauerová, Nečasová, Žarnovická, Štrbová, Zemanová, libero Chevalierová. Střídaly: Pospíšilová, Žolnerčíková, Jedličková, Šmídlová.

Vyjádření:
Kateřina Zemanová (kapitánka TJ Ostrava): „Myslím, že se nám první 2 sety dost povedly, plnily jsme dobře taktické pokyny a taky jsme dobře útočily a bránily, ve třetím setu jsme, nevím proč, polevily a soupeř se zvedl, začaly nás vytloukat a přidaly na servisu. Jsem ráda, že nás to nerozhodilo a ve 4. setu jsme se zase zvedly my a dá se říct, že jsme zápas dohrály v klidu. Škoda zranění Peti Kašparové.“
Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Dnes cenné vítězství, i když první dva sety byly jednoznačné, co se týká výsledku. Ve třetím setu jsme zápas trochu podcenili a nebyli důrazní v obranných činnostech, především na bloku. Soupeř zlepšil podání, i přesto jsme zvládli 4. set a dovedli utkání do vítězného konce. Doufám, že Peťa bude brzo v pohodě. Pochvala za předvedený výkon patří celému týmu a také mladým hráčkám, které dnešní zápas zvládly. Za dnešním dnem píšeme tečku a již se připravujeme na zítřek.“
Kristine Kramena (kapitánka Rigas Volejbola Škola): „Podle mého názoru jsme začaly hrát až ve 3. setu, první 2 sety posloužily jen na rozehřátí, ale bylo to už hodně pozdě. Takže nyní čekáme na zítřek, bude to nový den, nová hra.“

Popis utkání:
Družstvo domácích vstoupilo do zápasu s věkovým průměrem 19 let, ale premiantkou byla hostující patnáctiletá Aneta Bauerová. Hráčky Ostravy zahájily utkání hrou jako z partesu a do stavu 1:7 měly za sebou 4 bodové bloky. Postupně navyšovaly náskok, kdy za stavu 10:21 mohla dostat příležitost další novicka 17 ti letá Jolana Šmídlová a Ostrava s přehledem získala 1. set.
Druhý set měl podobný průběh. Družstvo hostů získávalo náskok (4:8, 6:16). Za tohoto stavu nastoupila nejmladší hráčka v historii klubu Elen Jedličková (14 let) a hned uhrála svůj první bod. A celý tým opět i druhý set.
I ve třetím setu začala Ostrava sebevědomě (0:5), ale pak se ostravský stroj zadrhl (4:5). Za stavu 8:7 si trenér hostů Pommer musel vzít první time out v utkání, nicméně domácí nepolevovali v náporu (13:11). Za tohoto stavu přišla na servis hostující Kašparová a pětibodovou šňůrou za přispění výborné obrany otočila na 13:16. Domácí se ovšem nevzdali a postupně dotahovali až na vyrovnaný stav 18:18. Od té doby začala přetahovaná o každý bod a k prvnímu setbolu se dostala Riga za stavu 24:23, poté měli střídavě dva setboly domácí, dva mečboly hosté, ale z vítězství se nakonec radovaly Lotyšky.
Čtvrtý set opět začaly lépe Ostravanky (1:5), ale záhy bylo vyrovnáno (6:6) a opět následovala vyrovnaná pasáž až do stavu 19:20, kdy sice neustále vedli hosté o 1 – 2 body, protože domácí volejbalistky výrazně zlepšily herní projev. Teprve poté definitivně rezignovaly a set i zápas zaslouženě patřil Češkám.      

Fotografie z utkání naleznete ZDE...

Miloš Matula