Facebook icon
YouTube icon

Klíč k úspěchu? Hrát jako tým. (25.9.2015)

Volejbalistky TJ Ostrava se zatím sehrávají, za sebou mají dva turnaje. Kouč Zdeněk Pommer má o sezoně jasno:
Klíč k úspěchu? Hrát jako tým.

Základ je fyzická kondice, které se volejbalistky TJ Ostrava věnují už od 3. srpna, kdy se začaly společně připravovat na novou sezonu. Od poloviny září ale čtvrtý celek minulého ročníku extraligy už ladí formu i pod vysokou sítí. Za sebou má dva velké turnaje - před týdnem v polské Lodži skončil čtvrtý a o víkendu na Ostrava Cupu byl druhý za vítězným Prostějovem. „Ještě musíme zapracovat na týmové souhře, holky se musí na hřišti víc sžít," vidí ostravský trenér Zdeněk Pommer rezervy, na kterých je třeba dál pracovat. Časuje zatím dost, do nejvyšší soutěže vstoupí jeho svěřenkyně ve čtvrtek 15. října doma proti sedminásobným mistryním z Prostějova.

Ostravu v létě posílily smečařky Petra Kojdová a Marie Toufarová, která ale trénuje s reprezentací a chystá se na mistrovství Evropy. Zapadly do konceptu družstva?
Nějaký čas s námi strávila i Máří Toufarová a myslím, že nové holky to zvládly. Stálice v týmu je přijaly, kolektiv zase budujeme od nuly a v tuto chvíli nemáme problém.

Jako poslední se k týmu zatím připojila nahrávačka Kateřina Valková, která se v létě tradičně věnovala beachi. Našla i ona pod sítí už „společnou řeč" s novými spoluhráčkami?
Bude trvat nějaký čas, než se do toho zase dostane, ale myslím si, že po přechodu písek - šestkový volejbal je natom lépe než vloni. Budu rád, až budeme komplet, cožbude po skončení Evropy.

Probíhá příprava podle plánu, nebo je něco jinak?
Zatím je to podle představ. Na turnaji v Lodži jsme sehráli čtyři výborné zápasy proti polským celkům z I. ligy (druhá nejvyšší soutěž - pozn. red.) a všechny byly do tie-breaku, takže jsme odehráli dvacet setů. Je to přesně o tom, že nové holky se sžívají s těmi, které tady jsou, a to, co dřeme na tréninku, pak pilujeme v zápasech. Máme daný systém, kterého se držíme, teď je to spíš o důslednosti a vnitřním dodržování herních pravidel.

Kam se za soupeři chystáte?
Čekají nás další dva turnaje - tento víkend Mizuno Cup na Olympu v Praze, kde už chci, abychom hráli o další stupínek lépe. Poslední víkend před ligou pak jedeme do rakouského Lince a tam už budeme kompletní. Měli bychom v nich vidět Olomouc, Olymp, Brno. Cíl je, abychom se před začátkem soutěže na palubovce potkali a změřili síly s co nevíce mančafty, proto plánujeme i další přípravné zápasy.

Může byt výhoda, že ostravský kádr - až na dvě změny zůstal stejný jako v minulé sezoně?
Věřím, že ano. Noví lidé zapadnou a budeme vystupovat a hrát zase jako tým, protože to je podle mě klíč k úspěchu. Naši hru nemáme postavenou na jednotlivcích a silných individualitách, ale na tom, že jedeme dál jako tým.

Extraliga ještě nezačala, ale vzhledem ke změně systému nadstavby, kdy v elitní skupině si letos zahrají jen čtyři nejlepší celky, bude asi těžší se do ní probojovat.
Na druhé straně ale sezona trvá celý rok, takže ji chceme dobře rozehrát. Nejtěžšího soupeře máme na úvod ligy, nicméně se sedminásobnými mistryněmi hrajeme doma a v utkání s Prostějovem, který bude se dvěma Kubánkami asi ještě silnější než vloni, nemůžete ztratit, ale naopak jenom získat, a tak k tomu přistupujeme. Poslouží nám k tomu, abychom se připravili na další kola. Půjdeme zápas od zápasu, sezona bude dlouhá, proto máme v „áčku" třináct hráček, které budeme vhodně doplňovat Přistupuji k tomu podobně jako vloni - příležitost dostávají mladé a nehrajeme s jednou šestkou jako některé mančafty, ale opravdu to je zase o týmu.

Už víte, kdo bude v základní sestavě?
Samozřejmě mám nějakou vizi a indicie, ale náš tým tvoří třináct lidí, takže teď je to rozhodně předčasné. Princip je vytvořit zdravou konkurenci na všech postech, aby se holky posouvaly výš, dál a hrály lépe.

Autor: MARIE RODOVSKÁ
Zdroj: Moravskoslezský deník