Facebook icon
YouTube icon

Mládí versus zkušenosti. To jsou blokařky v TJ Ostrava (14.12.2021)

V TJ Ostrava se v letošní sezoně po odchodu zkušené Ivy Kaluskové a Michaely Nečasové na bloku potkávají hned tři velmi mladé hráčky s jednou zkušenou matadorkou ostravského celku. Řeč je o triu mladých blokařek (Elen Jedličková, Veronika Fukalová a Adéla Chládková), které zatím získávájí své první zkušenosti v extralize a Kateřině Zemanové, která už hraje v dresu TJ Ostrava desátou sezonu v nejvyšší tuzemské soutěži. Z mladých hráček nastupuje pravidelně v základní sestavě skvěle hrající Elen Jedličková, která je momentálně druhou nejlépe blokující hráčkou s průměrem 0,95 bodového bloku na set, což je na čerstvě šestnáctiletou hráčku skvělý výkon. Nechává tak za sebou takové hráčky jako například Pavlínu Šimáňovou z pražského Olympu, Michaelu Nečasovou z Liberce nebo třeba Lenku Podhrázkou z Šelem. Po boku Elen Jedličkové, dcery bývalého blokaře Zbyňka Jedličky, nastupuje o více než deset let starší Kateřina Zemanová, která působí v ostravském celku už sedmnáctou sezonu (7 let v mládežnických kategoriích, 10 let v nejvyšší soutěži žen). Společně obě blokařky pojí kromě stejného klubu, v němž nastupují, také Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových, kde Elen studuje a Kateřina studovala dříve. Dále rodiny obou blokařek pravidelně navštěvují utkání volejbalistek TJ Ostrava a sledují tak výkony svých dcer. Kromě věkového rozdílu je mezi oběma hráčkami drobný výškový rozdíl čtyř centimetrů ve prospěch Jedličkové. S volejbalem obě začaly už v mládí, Elen jako devítiletá, Kateřina jako desetiletá školačka.
Co říká o své mladé spoluhráčce mnohem zkušenější blokařka Kateřina Zemanová? „Elen je talentovanou hráčkou, je velmi snaživá. Mám z ní pocit, že si zápasy užívá, je ráda, že nastupuje. Cítím z ní dravé mládí. Loni juniorky nehrály a v týmu jsme měli zkušenější hráčky, které měly přednost, takže Elen příliš nenastupovala. Letos je ale situace jiná a Elen má zdravé sebevědomí, pokoru a chuť se zlepšovat.“
Svou mladší spoluhráčku chválí Zemanová. Co naopak říká o své kolegyni, blokařce Kateřině Zemanové, Elen Jedličková? „S Káťou máme dobrý vztah, v přípravě i na začátku sezony mi hodně pomáhala i po psychické stránce. Do prvního zápasu jsem nastoupila s tím, že musím prostě hrát a řekla jsem si, že to bude v pohodě. Na tréninku za mnou třeba přijde a řekne mi: Hele Jedle, teď by to chtělo ruce přes, pojď a dej do toho víc, nebo jsi moc nalepená na síti“, chválí si spolupráci a komunikaci 190 cm vysoká usměvavá blokařka Ostravy, která se nebojí při utkáních projevit své emoce. Sledujete své individuální statistiky? Přeci jen jste v šestnácti letech druhou nejlepší blokařkou extraligy, jednu dobu jste byla na úplném čele statistiky. „Koukala jsem se, protože mi to rodiče doma ukazovali po pár zápasech, nevěřila jsem tomu, že to je pravda. Nepřišlo mi, že bych hrála tak, abych se pohybovala někde nahoře, takže jsem za to ráda a jsem na sebe hrdá. Musím však být pořád nohama na zemi a nemít příliš vysoké ego, protože potom bych nepodala takový výkon“, říká s pokorou Jedličková. Jak vaši kariéru ovlivňují rodiče, kteří mají bohaté volejbalové zkušenosti? „Rodiče na mě netlačí, nicméně s tátou probíráme zápasy, říká mi, co bylo špatně, co bych měla zlepšit. Vzhledem k tomu, že mají rodiče bohaté zkušenosti, tak mi hodně pomáhají, za což jsem opravdu ráda“.
Elen patří nepochybně mezi opory TJ Ostrava, za zmínku také stojí její kvalitní servis, vždyť je momentálně desátou nejlépe podávající hráčkou, pokud se podíváme na statistiku přímých bodů z podání. Ve svém mladém věku tak má ještě spoustu času, aby získala zkušenosti a aby dále rostly její herní dovednosti. Doufejme, že v Ostravě vydrží minimálně po dobu svého studia na gymnáziu.

Autor: Radek Karnufek