Facebook icon
YouTube icon

Předvedli jsme kolektivní sílu, postup na MS by byla senzace, říká kouč Pommer (1.6.2017)

Výborné výsledky s kvalitní předvedenou hrou a především postup do závěrečné baráže MS 2018 přivezly v pondělních brzkých ranních hodinách české volejbalistky z kvalifikačního turnaje v polské Varšavě. Svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera ml. zvládly mj. i klíčový duel s domácím reprezentačním výběrem, se kterým navíc předvedly nevídaný obrat, který by mohl posílit celý tým pro těžká utkání závěrečné kvalifikace o MS i na blížících se turnajích prestižní World Grand Prix. O varšavském turnaji jsme krátce po příjezdu do české metropole pohovořili s hlavním  koučem české ženské volejbalové reprezentace Zdeňkem Pommerem ml.

Pane trenére, v závěru minulého týdne jste ve Varšavě vybojovali postup do závěrečné kvalifikace (baráže) o postup na MS 2018, jaké jsou vaše prvotní pocity?
"Pro český ženský volejbal je to velký a do značné míry i nečekaný úspěch, který by se stal skutečnou senzací v případě úspěšného zvládnutí baráže a postupu na mistrovství světa. S něčím takovým totiž nepočítali před startem kvalifikace ani ti největší optimisté. Udělat poslední krok ale bude nesmírně těžké, navázat však můžeme na povedený výkon z kvalifikace, kde se nám podařilo postoupit z těžké skupiny."

Klíčový byl jistě duel s domácím Polskem. Co si myslíte, že v tomto duelu rozhodlo?
"S Polkami to bylo velmi emotivní utkání, určitě jedno z nejvypjatějších, které jsem kdy vůbec zažil. Skóre se přelévalo z jedné strany na druhou, domácí publikum soupeřky hnalo vpřed. V náš prospěch nakonec rozhodla větší bojovnost v některých momentech a větší touha po vítězství. Děvčata předvedla fantastického týmového ducha a kolektivní sílu. Musím za to před nimi smeknout, nebylo to nic jednoduchého."
"Do utkání jsme totiž nevstoupili dobře, vlastními nevynucenými chybami jsme ztratili koncovku prvního setu. Ve druhém setu jsme naopak dominovali a přehrávali Polky téměř rozdílem třídy. V následujících dvou setech začala bitva o každý balon. Tiebreak by vydal na samostatný příběh, byl to velký boj o vše - se šťastnějším koncem pro nás - jsem ale přesvědčen o tom, že za naším vítězstvím nestálo jen štěstí. Do zápasu jsme vstupovali dobře připraveni: Hodně času jsme strávili u videa, měli jsme nastudovanou hru soupeře, rozebrali jsme si hru jednotlivých hráček i celého týmu, a to jak soupeře, tak i nás. Díky tomu jsme mohli stanovit taktiku, která zafungovala. Kromě hráček bych chtěl poděkovat i zbytku realizačního týmu, který fungoval po celou kvalifikaci perfektně."

V tiebreaku jste prohrávali už 2:8, ale povedl se vám neuvěřitelný obrat až na 15:9. Zažil jste osobně někdy něco podobného?
"Nezažil a nevadilo by mi, kdybych to už podruhé nemusel zažívat. Snad jedině, kdyby to rozhodlo o našem postupu na MS (dodává s úsměvem - pozn red.). Ale teď vážně: V tak vypjatém zápase, v tak emotivní atmosféře, i v takových chvílích je potřeba bojovat do posledního balónu, do posledního hvizdu rozhodčího. Nic nevzdat, neošidit, makat na 110 %, a to hráčky zvládly skvěle. Věřím, že tuto jedinečnou zkušenost tým dokáže „prodat“ v dodatečné baráži i dalších zápasech národního týmu."

Přišly z vaší strany za nepříznivého stavu 2:8 v rozhodujícím pátém setu nějaká speciální slova, která mohla holky „nakopnout“ k obratu nebo jste je spíše uklidňoval a nastavoval či měnil taktiku?
"Nabádal jsem hráčky, ať jasné balóny středových hráček na útoku soupeřek hodí za hlavu a soustředí se na vlastní příjem, útok a obranu krajních hráček. Tušim, že v tomto duelu jsme měli asi 20 bodových bloků a dobře jsme odbránili např. Tomšu. Věděli jsme, že Polsko má velmi silný tým, který, pokud k tomu dostane příležitost, umí soupeřkám nadělit několik rychlých bodů za sebou. Stejně tak ale Polky mají výpadky, kdy je možné jim na oplátku několik bodíků vzít a toho jsme dokonale využili."

Co říkáte na organizaci celého turnaje a atmosféru během zápasů?
"Turnaj byl skvěle zorganizovaný. Polsko je volejbalově velmi vyspělá země, vlastně světová špička, a tak podobné akce umí dokonale připravit. Nemohli jsme si absolutně na nic stěžovat. O to více nás těší, že jsme v klíčovém zápase dokázali zvítězit. Radost mám i za české fanoušky, kteří do Varšavy přijeli. Chtěl bych jim poděkovat za podporu a doufám, že si turnaj užili."    

Ani po vašem posledním odehraném utkání jste neměli jistotu postupu do další fáze, vaše zraky se upínaly k večernímu duelu favorizovaných Srbek s domácími Polkami. Nehleděli jste k tomuto zápasu trochu s obavami, že mohou oba týmy trochu taktizovat a postoupit na MS a baráže oba (při výsledku 3:2 pro Polsko – pozn. red.)?
"Rádi bychom si postup do baráže vybojovali vlastními silami, ale situace se vyvinula tak, že jsme museli čekat na výsledek posledního utkání kvalifikace. Srbky potvrdily roli favorita a i proti silným Polkám se dokázaly jednoznačně prosadit. Ne nadarmo jsou to olympijské medailistky s velkými ambicemi pro MS. Poslední zápas hrály v nejsilnějším složení, nenechaly nic náhodě."

Sledovali jste večerní zápas Srbska a Polska někde společně?  
"Byli jsme v hale na poslední set, protože po konci utkání následoval závěrečný ceremoniál. Postup jsme si užili přímo na místě. Atmosféra byla úžasná."

Kdybyste měl vyzdvihnout tři hráčky, které se v rámci kvalifikace v Polsku předvedli v nejlepším světle, které by to byly?
"Velká pochvala patří všem hráčkám za bojovnost a přístup. Potvrdily si, že v zápase se dá uspět i proti silnějšímu soupeři. Chtěl bych této příležitosti využít k tomu, abych všem holkám i kolegům z realizačního týmu ještě jednou poděkoval. Byl to dobrý turnaj s velmi nadějným výsledkem pro český ženský volejbal."

Co čeká český tým v následujících týdnech a měsících? Co vše čeká na české fanoušky?
"Čekají nás dva týdny volna a po té velmi náročný program turnaje WGP, kdy nás jako soupeřky čekají hráčky Peru, Portorika, Bulharska, Německa, Kolumbie a Kanady. Pro českého diváka bude volejbalovým svátkem prázdninový turnaj Final Four v Ostravě, na který tímto všechny co nejsrdečněji zvu."

Autor: Mgr. Michal Mezera, foto: CEV