Facebook icon
YouTube icon

Volejbalistka KLÁRA ŽARNOVICKÁ (19) plánuje studovat v USA (12.1.2021)

Volejbalistka KLÁRA ŽARNOVICKÁ (19) plánuje studovat v USA. Prozradila:

Nikdo neříká, že se do Ostravy nevrátím

Před rokem se ve volejbalové extralize žen objevovala jen na pár minut, v této sezoně patři Klára Žamovická k pilířům základní sestavy TJ Ostrava.

„To je úplně skvělý pocit, protože jen tak se někomu nestane, aby hrál tak mladý v základu. Když už se ta šance naskytne, musíme se jí chytit," svěřila se volejbalistka, která v prosinci oslavila 19. narozeniny a v hodnocení úspěšnosti všech univerzálních hráček celé soutěže jí patří 6. místo.

Dřív ale nastupovala jako smečařka. Proč došlo ke změně postu? „Trenér Pommer mi řekl, že přejdu na účko. Už jsem si zvykla, ale přihrávka mi lehce chybí, protože čapáni v poli je zase něco jiného než smečování," prozradila Žamovická se smíchem.

V ostravském týmu není benjamínek, s elitou se teď postupně seznamují sedmnáctiletá nahrávačka Eliška Vytisková s univerzálkóu Jolanou Šmídlovou i patnáctiletá smečařka Aneta Bauerová s blokařkou Elen Jedličkovou.

„Naše mladé se drží dobře, když jdou střídat a musí zaskočit," chválí své o něco mladší spoluhráčky. „Máme skvělý kolektiv a to dělá hodně i na hřišti, dokážeme se navzájem se navzájem podržet, když to někomu nejde. A učíme se od zkušených, které nám poradí a je od nich co odkoukat," připomenula 184 centimetrů vysoká univerzálka smečařku Helenu Hrdličkovou a blokařku Ivu Kaluskovou, dvě maminky a také bývalé reprezentantky. „Vůbec nám nedávají najevo, že jsou zkušenější, vždycky nás podrží."

V této sezoně si zahrála i evropský Challenge Cup. „To byla premiéra, užila jsem si ji. Jen škoda, že to bylo za situace s koronou a nemohli s námi být fanoušci," chyběla jí podpora z hlediště v zápasech proti lotyšské Rize i maďarskému Kaposváru.

Ačkoliv se odchovankyně ostravského volejbalu teprve zabydluje v základní šestce žen, už teď ví, že tato sezona bude v české extralize její poslední.

Na jaře ji čeká maturita a pak... „Pokud to situace dovolí, měla bych odletět studovat do Ameriky," vysvětlila s tím, že při přátelském utkání na Slovensku si ji vyhlédl agent z univerzity a nabídl jí sportovní stipendium.

Nové působiště bude mít na Floridě asi hodinu cesty od Miami. „Bude to úplně nová zkušenost, naučím se dobře jazyk. A nikdo neříká, že se pak do Ostravy nevrátím," vylíčila budoucí studentka psychologie.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník