Facebook icon
YouTube icon

Za rok už bychom mohly zaútočit na osmičku (25.9.2015)

Na ME plážových volejbalistek do 22 let se dělila o 9. místo. Teď si Kateřina Valková zase zvyká na „šestky" a věří:

Za rok už bychom mohly zaútočit na osmičku

Z písku do haly jako každý rok, program Kateřiny Válkové se nemění. „Mám to tak ráda, nedokázala bych mít celou dobu jen jedno," svěřila se 19letá volejbalistka, která se v létě věnuje beachi a v zimě klasickým „šestkám" v TJ Ostrava. „Člověk potřebuje hrát, nejen pořád trénovat, a tolik peněz na to, abychom mohly vyrazit v zimě třeba na pláž do Brazílie, nemáme. Snažíme seje sehnat na léto, abychom mohly vyjet na víc než dva turnaje, protože cestu, ubytování i všechno ostatní si musíme platit samy," vysvětlila nahrávačka, která se narodila v Plzni.

Loňskou sezonu na pláži jste absolvovala střídavě se dvěma partnerkami, letos jste hrála jen s Nikolou Dostálovou. Co vás vedlo ke změně?
S Nikčou nás dal před dvěma roky dohromady reprezentační trenér před mistrovstvím Evropy do 20 let, kde jsme skončily páté. Teď jsme obnovily spolupráci, už jsme se znaly a sehrávání bylo jednodušší. Důležité pro mě bylo, že Nikča je z Prahy. Trénovaly jsme tam a do Plzně, kde žijí rodiče, jsem to měla hoďku, takže jsem byla doma skoro každý týden. S Kristýnou Adamčíkovou jsem vloni byla pořád jenom v Ostravě a rodina mi chyběla.

Vrcholem sezony bylo srpnové mistrovství Evropy do 22 let v Portugalsku, kde jste skončily ve 3. kole play-off. Je dělené 9. místo důvod ke spokojenosti?
Vždycky to muže být lepši. Na Evropu můžu jet ještě dvakrát a příští rok i se stejnou parťačkou. Letos jsme sbíraly zkušenosti a za rok už bychom mohly snad zaútočit na osmičku. Smůla byla, že jsme narazily ve skupině i v pavouku na dva týmy, které pak hrály finále, a to byly naše jediné dvě prohry. Možná, že kdybychom měly lepší los... Ale to je kdyby a na to se nehraje.

Která zkušenost byla nejcennější?
Letos jsme hrály první rok mezi ženami. Výsledky nebyly takové, že bychom vyhrály každý zápas, ale každopádně nám to dalo víc, než kdybychom si někde pinkaly s juniorkami. Byly jsme už i na venkovních turnajích - na MEVZE i satelitu, Na to bychom chtěly příští rok navázat a směřovat to k Evropě. Snad to klapne.

Do společné přípravy extraligové TJ Ostrava jste se kvůli beachi zapojila později, až na začátku září. Už jste si zvykla na halu i nové spoluhráčky?
Vždycky se s tím musím srovnat a žádný velký problém už v tom nevidím, během týdne je to pokaždé v pohodě. Letos jsem měla čtyři dny volna, kdy jsem si i odpočinula, a pak pomalu začala. Tím, že je tým téměř ve stejném složení jako vloni, tak jsme víceméně sehrané a už jenom ladíme. To bylo asi lehčí než před rokem, kdy těch změn v kádru bylo trochu víc. Věřím, že až se reprezentační smečařka Marie Toufarová vrátí z mistrovství Evropy, klapne to, rychle se sehrajeme a půjde nám to.

Autor: MARIE RODOVSKÁ
Zdroj: Moravskoslezský deník