Facebook icon
YouTube icon

Kateřina Valková: "V Rusku to zkusíme vylepšit a hrát odvážněji" (24.2.2017)

Volejbalistky TJ Ostrava podlehly doma Krasnojarsku 1:3, ale v prvním čtvrtfinále Challenge Cupu ostudu neudělaly. Nahrávačka Kateřina Valková říká:

V Rusku to zkusíme vylepšit a hrát odvážněji

   Byl to pro ně velký svátek i nová zkušenost, přesto volejbalistky TJ Ostrava v prvním čtvrtfinále evropského Challenge Cupu sibiřskému Jeniseji Krasnojarsk s většinou hráček nad 190 centimetrů dokázaly doma vzdorovat a chvílemi nad ním měly i navrch. „Koukaly jsme se sice na ně nahoru, ale to není všechno," smála se nahrávačka Kateřina Valková, která je se 177 centimetry výšky třetí nejmenší v ostravském týmu.   „Ze soupeřek jsme měly zdravý respekt, ale nebyl to přehraný strach z toho, že ony jsou Rusky a my od nich dostaneme 3:0. S tím ani nejde nastoupit," vysvětlila jednadvacetiletá česká volejbalistka po středečním zápase.

Prohrát s favoritem celé soutěže 1:3 (-16, -23,22, -15) asi není tak kruté...
Prohra bolí i nebolí. Kdybychom přetočily koncovku druhého setu, tak to mohlo být jinak, ale na to se nehraje.

Začátek druhé sady byl z říše snů - po vaší sérii podání se dvěma esy získaly soupeřky první bod až za stavu 0:7.
Jejich smečařka Kuzněcovová měla celou dobu na příjmu docela problém a my jsme ji nachytaly. Na začátku ji ulítly dva tři servisy, pak ji šlo pomáhat libero Galkínová, která brala velkou část hřiště. Dobře jsme také bránily a soupeřky nějaké balony i vyházely.

Naposledy jste vedly 19:17, pak jste prohrávaly 19:21 a v koncovce to bylo 23:23. Co chybělo k vítěznému setbolu?
Dva balony. Možná větší zkušenost, soupeř v nich byl jistější, my jsme byly nedůrazné.

Uspěly jste až ve třetím dějství. Co jste si přitom uvědomily?
Že se dá hrát i s Krasnojarskem a nic není ztracené, v odvetě ho můžeme porazit.

V následující sadě jste se ale vrátily k výkonu z úvodu utkání a stále tahaly za kratší konec.
Naše soupeřky totiž přisolily servis a lépe nás bránily. Vyšel jim začátek, my si naopak přestaly tolik věřit a pak jsme na ně nedokázaly úplně najít recept. Prokázaly tu svoji sílu, i když to neskončilo tak tragicky. Z naší strany to určitě nebyl odevzdaný výkon. Myslím si, že jsme divákům ukázaly pěkný volejbal, takže se určitě nemáme za co stydět a ještě to zkusíme v Rusku vylepšit.

Pohárová odveta na Sibiři vás čeká 7. března. Nebojíte se trochu, že Krasnojarsk bude ve své hale ještě nebezpečnější?
Bude to o hodně těžší, protože doma, kde máme skvělé publikum, hrajeme lépe, to se o nás ví. Ale nic není nemožné a my už nemáme co ztratit. V Rusku to budeme muset víc solit a hrát odvážněji.

Pomůže vám účast v Challenge Cupu i v české extralize?
Pro nás je velká zkušenost, že si proti takovým týmům, jako je Krasnojarsk, můžeme vůbec zahrát. Jsou to těžší zápasy, víc se vyhrajeme, hodně se toho naučíme v koncovkách. I když se prohraje, tohle měření je pro nás důležité, dá nám cenné zkušenosti.

Autor: Marie Rodovská
Zdroj: Moravskoslezský deník