Facebook icon
YouTube icon

Na ten rychlík choď rychleji, radí mladé blokařce tatínek (29.1.2015)

Dvakrát nastoupila v základní sestavě TJ Ostrava, ale nervozity se brzy zbavila a zápasy si užila. Teď se volejbalistka Kateřina Kvapilová těší na nadstavboou část.

S volejbalovým týmem žen TJ Ostrava trénuje třetí rok, ale zkušenosti v extralize zatím sbírala jako střídající hráčka. V posledních dvou kolech základní části ale devatenáctiletá blokařka Kateřina Kvapilová musela nastoupit v základní sestavě.

Nebylo zbytí, její kolegyně Iva Nachmilnerová, která pracuje jako lékařka ve fakultní nemocnici v Porubě, musela odcestovat na kongres do Španělska, a blokařka Alena Pinková byla nemocná.

„Začátky prvních setů byly hrozně nervózní, ale potom se to zlepšilo," přiznala Kateřina Kvapilová. „Nejsem zvyklá hrát extraligu, hostuji ještě ve druhé lize za Happy Sport Opava a tam to tak nervózní není. Byly to důležité zápasy a já se bála, abych to holkám nezkazila," vysvětlila 185 centimetrů vysoká blokařka TJ Ostrava.

Obě utkání, v nichž se rozhodovalo o nasazení družstev do nadstavby, ostravské volejbalistky vyhrály – ve čtvrtek v Přerově 3:1 a v sobotu doma se Šternberkem 3:0. „V Přerově jsem jako první z Ostravy šla na servis, naštěstí jsem ho nezkazila," oddechla si hráčka s číslem pět na dresu. „Ale je lepší začít zápas hned od začátku, než když je člověk nerozhýbaný a jde do třetího setu třeba na posledních pět balonů," konstatovala Kvapilová.

V minulé sezoně skončila v kategorii juniorek TJ Ostrava a od léta je stálou členkou kádru žen. „Nešla jsem úplně do neznáma. Extraligu juniorek jsem hrála s Káčou Zemanovou, Hankou Čuboňovou a Mářou Zedníkovou, které už byly v týmu žen, takže s námi netrénovaly, ale poznala jsem je v zápasech. Jako juniorka jsem dva roky chodila ve středu trénovat se ženami a dva roky jsem hrála se Zuzkou Ondruškovou," připomenula Kvapilová 18letou juniorskou smečařku, která měla v lednu premiéru mezi ženami.

„Holky jsou super, na hřišti mi pomáhají, nemůžu si na nic stěžovat," je blokařka spokojená v novém kolektivu, i když konkurence na jejím postu je velká. Vedle zkušené Nachmilnerové, která dřív působila v Olomouci, a Pinkové patří k oporám také 20letá Kateřina Zemanová. „Prosadit se je těžké, ale musím makat a pak se uvidí. Snad to půjde," věří nejmladší z kvarteta ostravských blokařek.

V základní části extraligy skončila Ostrava pátá a na play-off se v nadstavbě bude po šesti letech připravovat se silnými soupeřkami v elitní pětce. „Tahle skupina nám dá víc, než ta spodní," těší se na nadcházející souboje pod vysokou sítí.

I proto si bere k srdci slova svého tatínka Miroslava Kvapila, bývalého blokaře Aera Odolena Voda, Opavy a reprezentace, který je v současnosti trenérem druholigových volejbalistů Hlučína.

Co Kateřině říká? „Ať na rychlík chodím rychleji," směje se mladá hráčka. „Jeho rady beru, ve volejbale něco dokázal. Vysvětlí mi, co jsem udělala špatně a řekne, jak na to, ale zápasy doma moc nerozebíráme."

Bývalý reprezentant seděl na tribuně haly ve Varenské ulici i při sobotním duelu se Šternberkem. „Fandí mi celá rodina, ale rodiče v hale mi nevadí, je v pohodě, když se přijdou podívat. Tentokrát přišla i babička a taťka po utkání v Brně přijel i s celým týmem Hlučína, tak to pro mě byly ještě větší nervy," svěřila se Kvapilová, která k výhře Ostravy 3:0 v závěrečném kole základní části extraligy přispěla sedmi body.

Autor: Marie Rodovská
http://moravskoslezsky.denik.cz/ostatni_region/na-ten-rychlik-chod-rychleji-radi-mlade-blokarce-tatinek-20150129.html