Facebook icon
YouTube icon

Souhrn víkendových utkání volejbalistek TJ Ostrava 5.5-6.5.2018

Extraliga kadetky - 2. část soutěže, 3. turnaj - skupina A
Cesta do místa konání začala srazem ve sportovním areálu TJ Ostrava na ul. Varenské v 9 hodin. Cesta ubíhala dobře a nálada hráček byla výborná. Holky byly natěšené a plné elánu.

Utkání první:  PVK Olymp Praha – TJ Ostrava 3:0 (20,19,12)

Rozhodčí utkání byla delegována: Vojtěch Došlík
Trenér TJ Ostrava: Martina Prchalová, asistent Kamil Boštík
Trenér PVK Olymp Praha: Jana Pospíšilová
V prvním setu nastoupil náš celek v sestavě: Výtisková Eliška ( náhra ), Žarnovická Klára ( smeč ),  Ruszová Anna ( blok ), Makovcová Marie ( univerzál ), Faltínová Anežka ( smeč ), Poláchová Ivana ( blok ) a libera Jošková Monika a Šťastná Ema.
Naše lavička: Kundlová Kateřina ( univerzál ), Vaňková Barbora ( blok ),  Heppová Michaela ( smeč ), Hana Boštíková ( náhra ), Klímová Alice ( univerzál ).
Sestava Olympu: Špitová V., Švecová E., Neuschaeferová K. Gahlerová D., Bartošová A., Pondělíčková L.
Lavička: Jaňourová S., Plačková A., Šneberková L., Van Gorp M., Droznová L., Votrubová B., Špitová V.,

Utkání začalo přesně ve 12 hodin a první set se zdál být vcelku vyrovnaný. O body se děvčata přetahovala až do stavu 19:19. Olymp ovšem najednou odskočil na rozdíl dvou bodů a my si museli vzít první pauzu. Ještě jsme stačili přidat bod na 20:22 a poté soupeř navýšil, po našich herních chybách, na 24 bod. Martina se snažila druhým oddechem rozhodit soupeře a děvčata uklidnit, ale rozhodující 25 bod a tím konec prvního setu byl po 22 minutách u konce. Tento set nebyl tak jednoznačný jak by se zdálo, ale soupeř měl v prvním setu více štěstí.
Druhý set začal s drobnou změnou. Na smeči si Klárka s Anežkou vyměnily pozice. Utkání do stavu 5:5 bylo vyrovnané. Od tohoto stavu se Olymp „utrhl“ a navýšil body na 5:11. Ještě před tím za stavu 8:9 došlo na první střídání, kdy Anežku nahradila Míša Heppová. Za stavu 8:11 přišel čas na první oddech a posléze druhé střídání kdy Elišku vystřídala na nahrávce Hanka. Soupeř ale bodový zisk navyšoval a přišel druhý oddech při 8:14 a další střídání za stavu 8:16 a 8:17 kdy Aničku nahradila na bloku Barča a Marii na účku Kačka. Naše hráčky chybovaly a stav setu se dále navyšoval na 9:19, 10:21, 11:22…. Poté jsme opět stav trochu korigovali na 14:22 a 19:24. Po další naší chybě Olymp zakončil druhý set za 25 minut.
Třetí set začal ve stejné sestavě prvního setu. Do stavu 8:8 se zdálo, že bychom mohli soupeři lépe vzdorovat a ale opak byl pravdou. Naše děvčata sice bojovala, hrála, snaha se jim upřít nedala. Přesto všechno se dopouštěla stále větších chyb. Opory družstva, které v Plzni mančaft držely, tentokráte neměly svůj den. Svůj den neměly ani ostatní hráčky. V průběhu setu došlo na střídání nahrávky, bloku a smeče kdy postupně byly staženy z kurtu Eliška, Anežka i Anička. Na kurt přišly Hanka s Barčou a Míšou. V průběhu setu byly vyčerpány i oba oddechové časy za stavu 9:14 a 10:21. Konečný stav 12:25 to ale nezastavilo a set za 25 minut byl u konce. Zdá se, že vysoký bodový rozdíl třetího setu byl jednoznačný pro Olymp, ale z jeho délky - 25 minut – je jasné, že naše děvčata o body bojovala, ale vlastními chybami tento set a tím celé utkání prohrála. Utkání trvalo 72 minut.
Prohry je škoda. Olymp byl hratelný a při troše většího úsilí a štěstí jej mohly naše holky porazit. Snad se zbytečně zalekly soupeře z horní části tabulky. Kdo ví? Byla to ovšem další zkušenost hrát s lepším soupeřem.  Čím více takových utkání, tím lepší pro jejich volejbalovou vyhranost.


Utkání třetí: Ostrava - Šternberk    1:3 (-12,18,-24,-24)  

Rozhodčí utkání byla delegován: Dvořák
Trenér TJ Ostrava: Martina Prchalová, asistent Kamil Boštík
Trenér TJ Sokol Šternberk: Drešl J., Tobiášová A., Jehlář M.

V prvním setu nastoupil náš celek v sestavě: Boštíková Hana ( náhra ), Žarnovická Klára ( smeč ),  Vaňková Barbora ( blok ), Klímová Alice ( univerzál ), Faltínová Anežka ( smeč ), Poláchová Ivana ( blok ) a libera Jošková Monika a Šťastná Ema.
Naše lavička: Makovcová Marie ( univerzál ), Hurníková Vanesa ( blok ),  Heppová Michaela ( smeč ), Hana Boštíková ( náhra ), Kundlová Kateřina ( univerzál ), Pavlíčková Tereza ( smeč ).
Sestava Šternberk: Ambrožová M., Bělohoubková S., Dosoudilová D., Dvořáková T., Jančová M., Jarošová K., Kneiflová E., Kořínková E., Langerová P., Mědílková V., Navrátilová M., Plešková L.,

Třetí utkání začalo v neděli po dvanácté hodině. Hráčky byly dobře naladěné a sobotní den byl zapomenut. Před utkáním bylo hráčkám promluveno do sportovní duše s tím, že něco již umí a mají to „prodat“ na hřišti.  Byly povzbuzeny a naladěny na sportovní výkon.
Začal první set. Po chvilce bylo na ukazateli 0:7 a první oddechový čas byl tu. Šternberk v pohodě navyšoval své body a naše hráčky než se stačily rozkoukat, byl konec a set skončil 12:25.
Do druhého setu jsme nastoupili s jinou sestavou hráček a na hřišti, po důrazné domluvě trenérů, se začalo opravdu hrát a bojovat o každý míč. Vytvořili jsme si velký bodový náskok a až do stavu 22:17, kdy jsme si vybrali oddechový čas, jsme kontrolovali hru. Soupeř ještě přidal jeden bod na 18:24, ale to bylo z jeho strany vše a naše děvčata zakončila dobrý výkon 25. bodem. Set skončil za 22 minut. Konečně náš team začal plnit své úkoly na hřišti, zlepšil blok, útok, náhru, servis a v poli se také vychytala spousta míčů.
Třetí set začal opět krizí a náskok Šternberku naskočil na 0:6. Oddechový čas za tohoto stavu byl nutností.  Naše děvčata se opět zvedla a bodově se dotáhla na 12:12. Za stavu 11:12 Šternberk bral oddech. Poté se body přelévaly z jednoho družstva na druhé. Za stavu 18:19 došlo na straně soupeře ke střídání a poté další za stavu 20:21. Srovnali jsme na 24:24 ale po dvou našich chybách byl set u konce. Byla to velká škoda. Ale naše holky opět prokázaly, že když chtějí a semknou se k výkonu jako mančaft, dokážou hrát proti komukoliv a je jedno zda hrají proti soupeři z prvních míst tabulky. Třetí set trval 30 minut.
Čtvrtý set byl přesnou kopií setu předešlého. My jsme hráli s minimem chyb a přetahovali se o každý bod. Bodový rozdíl v celém setu nebyl větší než jeden až pět bodů. Vždy jsme stačili ztrátu stáhnout až na stav 20:20 a donutili jsme soupeře vzít pauzu. Poté jsme vedli 23:21. Šternberk srovnal. My navýšili na 24:23. V závěru měl soupeř větší štěstí a set za stavu 24:26 zakončil. Set trval opět 30 minut.

I přesto, že jsme prohráli 1:3, jsme byli z výkonu našeho družstva spokojeni. Opět děvčata dokázala, že se umí „poprat“ s každým soupeřem.
Věřím, že za 14 dní ve finálových zápasech, které budou hrány v Brně a kam naše extraligové kadetky postoupily, odvedou dobré výkony a myslím, že s námi, i přes nynější porážky, budou muset soupeři počítat.

Autor: Jiří Záveský

 

Mladší žáčky:

V termínu od 4.-6.5.2018 proběhlo v Liberci Mistrovství ČR mladších žaček. Probojovalo se zde celkem 16 družstev z jednotlivých kvalifikací, na které bylo přihlášeno 64 družstev z celé republiky.

Naše družstvo bylo ve složení : Zedníková Beata, Kuchařová Adéla, Linková Kateřina, Jedličková Elen, Gongalová Karolína, Šubertová Anna, Gavlasová Adéla, Gavlasová Anna, Smutná Veronika, Moravčíková Anna, Stiborová Karolína, Poláková Zuzana, Krkošková Lucie.
V Liberecké sportovní hale se hrálo na třech kurtech. Pro náš mladý kolektiv to byla velká zkušenost, která byla k nezaplacení. V hale byla atmosféra srovnatelná s extraligovými zápasy žen. Naše hráčky se ještě nikdy s takovou atmosférou při svých zápasech nesetkaly a byly z toho hodně nervózní. 
Nepodařilo se jim v prvním zápase s Plzní dotáhnout oba sety v koncovkách do úspěšného konce,i když vedly v daných setech. Vždy se nechaly rozladit přítomnou atmosférou.
Za to zápas s Brnem byl jednoznačný pro soupeře, nezvládly jsme totiž jejich podání.  
V sobotním utkání s Hlincovkou se děvčatům vůbec nedařilo, nedávala podání a odešly psychicky nahrávačky. 
Další zápas (Havlíčkův Brod B) byl v prvním setu opět hodně vyrovnaný, ale ke konci setu děvčata začala hrát hodně opatrně (místo útoku dávala míč zadarmo soupeři – bála se riskovat). Prohrály jsme 21: 25. Druhý set byl doménou soupeře.
Proti Jirkovu jsme jasně vyhrály první set, druhý set děvčata podcenila a prohrála. Třetí set byl velmi vyrovnaný, ale opět nám nevyšla koncovka. Hráčky hrály velice pěkně a s nasazením. 
Poslední zápas s Prostějovem děvčatům v prvním setu vyšel tak říkajíc taktak. Poprvé se jim podařilo vyhrát koncovku –  obrovská radost. Druhý set již byl plně v naší režii. 

Získaly jsme 15. místo.

Autor:   Iveta Krátká