Facebook icon
YouTube icon

Republikové finále ISF WSC - dívky

Republikové finále ISF WSC - dívky

Místo : Vodova, Brno
Termín : pondělí 9.12.2019 až úterý 10.12.2019

Po vítězstvích v krajském i mezikrajském kole ve středoškolkách ročníku 2002 a mladší jsme odjeli na finále do Brna. Celkem se republikového finále zúčastnilo 6 družstev středních škol z ČR. Horkým favoritem bylo jednoznačně domácí družstvo ze Sportovního gymnázia Brno, za které mohlo nastoupit několik reprezentantek ČR. Za nás naopak nastoupila kapitánka a první nahrávačka reprezentace ročníku 2004 Eliška Výtisková. Určitě jsme se ale chtěli porvat o vítězství, neboť vítěz měl právo reprezentovat naši rodnou hroudu na MS v Brazílii.

Systém byl takový, že v pondělí se odehrály 2 základní skupiny po třech družstvech, první dva ze skupin potom postoupili do úterního semifinále, třetím zůstal již jen souboj o páté místo.

V prvním pondělním utkání jsme nastoupili proti Gymnáziu Litoměřická Praha. Pražačky podlehly v prvním utkání Brnu 1:2, a tak to byl de facto souboj o postup do semifinále. Utkání jsme zvládli celkem s přehledem a zvítězili 25:20 a 25:18.

Ve druhém proti Gymnáziu Matyáše Lercha Brno to byl souboj o první místo ve skupině, a tím pádem o lehčího soupeře pro úterní semifinále. Do prvního setu jsme vstoupili výborně, a hned od začátku zatlačili soupeřky podáním i razantním útokem. Set se stal jasnou záležitostí pro nás 25:16. Soupeřky se ale nevzdaly. Diváci, které jsme měli nepříjemně za zády, jim vytvořili bouřlivé domácí prostředí. Tomu jsme bohužel podlehli, set skončil 18:25, a tak se šlo do tie-breaku. V něm jsme drželi vedení, ale v závěru setu se soupeřkám podařilo vyrovnat. V koncovce jsme ale byli šťastnější my, a uhájili tak první místo ve skupině. Vyhráli jsme jej 16:14.

V úterním semifinále nás čekalo Gymnázium Havlíčkův Brod. Podařilo se nám dobře vstoupit do utkání, a poměrně brzy si vypracovat slušný náskok. Ten jsme už nepromarnili a jasně zvítězili 25:14. Úvod druhého setu byl daleko vyrovnanější. Zhruba od poloviny se ale projevila větší kvalita na naší straně, a tak jsme nakonec poměrně snadno vyhráli 25:16. Bylo to naše nejlepší utkání v turnaji

Do finále se Sportovním gymnáziem Ludvíka Daňka Brno jsme chtěli vstoupit s tím, že favoritem jsou soupeřky, není tedy co ztratit, ale o výsledek se porveme. Bohužel nám vůbec nevyšel začátek prvního setu a soupeřky se rychle utrhly na náskok osmi bodů. Přesto jsme se chytli, a začali stahovat. Bohužel set již byl velmi krátký, a dotáhnout se nám na ně již nepovedlo. Prohráli jsme 20:25.
Druhý set nám obdobně také vůbec nevyšel začátek. Tentokrát už jsme nedokázali vzdorovat, a utkání se proměnilo v jasnou záležitost – 13:25.

Vzhledem k síle družstev lze hodnotit druhé místo jako úspěch. Soupeřky ve finále byly prostě lepší, a utkání s ostatními se nám podařilo vyhrát.

Sestava : Výtisková Eliška, Boštíková Hana, Žižková Klára, Suchomelová Markéta, Pěnčíková Patricie Tereza, Garbová Alena, libero Orálková Adéla – Canibalová Barbora, Pavelková Tereza, Vojtášková Barbora, Cahlíková Viktorie, Planková Vanda

Autor a trenér: Radek Brzobohatý