Facebook icon
YouTube icon

Kvalifikace do 1.ligy žen

V letošním roce jsme v 2.lize žen skončili na třetím místě. Vzhledem k tomu, že první Opava, ani druhý Bílovec kvalifikaci hrát nechtěly, tak jsme byli osloveni my. Hráčky byly pro, a prodloužily si tak o něco sezónu. Některé ještě navíc čeká další kvalifikace, tentokrát do 2.ligy žen. Tu budeme hrát o víkendu 23.-24.4.2022 doma v hale na jízdárně.
Původně nás mělo odjet 9, bohužel na poslední chvíli dvě onemocněly, takže jsme odcestovali pouze v sedmi hráčkách. Do první ligy postupuje pouze vítěz kvalifikace. Favoritem byl dopředu Prostějov B, a ten nás čekal hned v úvodním duelu.

Místo : Sportovní hala TJ Jiskra Havlíčkův Brod
Termín : sobota a neděle 9.4.2022 a 10.4.2022

První utkání : TJ Ostrava B – VK Prostějov B 0:3 (-21,-20,-16)
Sestava : Karlíková Veronika, Kotasová Michaela, Poláchová Ivana, Planková Karolína, Ruszová Anna, Gengelová Lenka, libero Jošková Monika

Do utkání jsme nevstoupili vůbec dobře. Soupeřky nás hned na začátku zatlačily servisem, a rázem to bylo 0:6. Na síti byla znát jejich výšková převaha, a tak bylo třeba hledat jiné cesty, jak na ně vyzrát. Bylo pozitivní, že jsme se nevzdali, a postupně začali soupeřky dotahovat. Podařilo se nám vyrovnat na 14:14. Do vedení jsme se sice nedostali, ale přetahovaná trvala až do stavu 21:22. V koncovce ale byly důraznější děvčata z Prostějova.
Do druhého setu jsme si nechtěli nechat utéct začátek, ale bohužel jsme opět velmi brzy prohrávali 2:5. Vůbec nic se nám nedařilo, a tak to bylo za chvíli již 6:15. Poté jsme ale začali hrát lépe, opět se dostali do utkání, a hrozivý náskok snižovali až na 19:22. Zlomit se nám ale tento set již nepodařilo.
Do třetího setu jsme trošku otočili sestavou, ale ani napotřetí jsme nechytli začátek setu. Rychle to bylo 0:4. Tentokrát jsme se ale bohužel již nechytli, a soupeřky nám ujely až na 7:18. Hru jsme sice potom srovnali, ale výsledek již byl jednoznačný.
Byla velká škoda, že jsme ani v jednom setu nezachytili začátek. Tím jsme to soupeřkám značně usnadnili. Kdybychom vedli, nebo alespoň hráli vyrovnaně již od začátku, tak by byly více pod tlakem. Přesto první dva sety nebyly z naší strany špatné, ale bohužel to nestačilo.


Druhé utkání : TJ Ostrava B – TJ Jiskra Havlíčkův Brod 3:2 (-19,18,22,-19,7)
Sestava : Karlíková Veronika, Kotasová Michaela, Poláchová Ivana, Planková Karolína, Ruszová Anna, Gengelová Lenka, libero Jošková Monika

Ve večerním utkání, které začínalo až v 18.45 proti nám nastoupily domácí hráčky ve velmi mladé sestavě. Byly to kadetky hrající extraligu kadetek a juniorky, které postoupily do nově vzniklé 1.ligy juniorek. Na svůj věk předváděly velmi dobrý volejbal, a tak se dal očekávat velký boj.
V první set jsme rychle vedli 3:0, ale za chvíli to bylo 4:7. Znovu jsme se dostali do vedení 10:7, ale soupeřky rychle srovnaly. Za stavu 19:18 to vypadalo na dramatickou koncovku, ale úplně jsme se položili a neuhráli už ani bod.
Naštěstí jsme se nenechali zviklat, a ve druhém setu jsme již postupně začali soupeřky jasně přehrávat. Byli jsme jasně lepší. Vypracovali jsme si velký náskok až 18:9, který jsme udrželi až do konce setu.
Ve třetím setu to vypadalo na pokračování toho, že soupeřky přejedeme. Bohužel ztráta koncentrace přinesla obrat z 7:4 na 7:10. Stále jsme se nedokázali dostat soupeřkám na dostřel. Od stavu 13:17 jsme ale zabrali. Set jsme otočili a koncovku uhráli.
Čtvrtý set byl velmi vyrovnaný. Že by mohl být poslední se zdálo za našeho vedení 17:14. Úplně jsme ale vypadli ze hry, a tak se šlo do tie-breaku.
V něm jsme naštěstí přece jen potvrdili naše větší zkušenosti. Vedli jsme rychle 5:0 a nepřipustili již žádný obrat. Zcela jasně jsme jej ovládli, a připsali si tak cenné vítězství.


Třetí utkání : TJ Ostrava B – TJ Bohemians Praha 3:0 (20,21,15)
Sestava : Karlíková Veronika, Kotasová Michaela, Poláchová Ivana, Planková Karolína, Ruszová Anna, Gengelová Lenka, libero Jošková Monika

V nedělním utkání hraném od deseti hodin nám byly soupeřkami děvčata z Prahy. Byl to nejstarší tým v kvalifikaci, z jejichž hry byly cítit zkušenost. Navíc to byl přímý souboj o druhé místo v turnaji, a tak se dal očekávat vyrovnaný souboj.
Úvod utkání tomu také nasvědčoval. Sice jsme rychle prohrávali 2:6, ale záhy bylo srovnáno. V půli setu jsme šli do mírného vedení, které se nám dařilo udržet až do samého závěru setu, který jsme zvládli výborně.
Bylo jasné, že se soupeřky nebudou chtít vzdát. Bojovaly, ale my si udělali mírný náskok 11:7. Ten se nám víceméně dařilo udržovat, a neustále jsme o pár bodů vedli. V závěru jsme utekli na 23:17. Sice jsme dostali tři body, ale i tak nám to stačilo.
Čekalo se, jestli se soupeřky ještě ve třetím setu dokážou zvednout. Nám se ale podařilo uprchnout na 8:1. Tento náskok jsme již neztratili, a v závěru utkání jsme jej ještě navýšili, takže set byl tentokrát jednoznačnou záležitostí pro nás.

Vítězstvím jsme si vybojovali druhé místo v kvalifikaci. Do vyšší soutěže však postupuje jen vítězný Prostějov, který to měl již skoro jasné i před posledním utkáním. Musel by úplně vyhořet a prohrát v každém setu o osm a více bodů, abychom ho ještě mohli předběhnout, což se nestalo.
My jsme v posledním utkání předvedli velmi slušný výkon. Především jsme málo chybovali a hráli trpělivě. Takže na závěr pochvala.

Autor a trenér: Radek Brzobohatý