Facebook icon
YouTube icon

Vítězná jízda: „béčko" volejbalistek TJ Ostrava je ve II. lize (24.4.2015)

Pět hráček má zkušenosti z extraligy. „V téhle sestavě jsme nemohly prohrávat," radovala se z postupu smečařka a trenérka Elblová.

    Byla to fantastická jízda, volejbalistky TJ Ostrava B zvládly celou sezonu bez porážky. Suverénně vyhrály krajský přebor I. třídy i kvalifikaci a na podzim budou hrát II. ligu, která je třetí nejvyšší soutěží v Česku. „Na začátku jsem z toho měla trošku vítr, holky se v krajském přeboru vždycky pohybovaly uprostřed tabulky, ale pak přišlo prozření," radovala se z postupu hrající trenérka Romana Elblová, která byla do předminulé sezony oporou „áčka" TJ Ostrava.

    „Zkušenosti z extraligy má víc hráček - na smeči Veronika Šípová, její dvojče Iva nahrává a na bloku jsou Martina Prchalová s Terezou Bulínovou. Navíc nám občas pomohla smečařka Hanka Čuboňová. V téhle sestavě jsme nemohly prohrávat," vysvětlila smečařka a dodala, že v základní šestce nastupovaly ještě univerzálka Lucie Vykydalová a libero Karolína Pešová. Dalšími hráčkami týmu byly nahrávačka Petra Peregrimová starší, blokařka Linda Lankočí, smečařky Eva Bujnová a Radka Jáglová.

    „Říkala jsem si, že na hřišti budu jen chvíli, a pak odcházím sledovat zápas z lavičky, ale to dopadlo jinak. Na začátku sezony nás bylo víc, jenže v průběhu některé holky ze studijních, pracovních i osobních důvodů odpadly," řekla hrající trenérka B-týmu volejbalistek TJ Ostrava. Jak se ve své nové roli cítí? „Divně a zmateně," přiznala Elblová.

    „Hrát volejbal mě stále baví, ale sama se neumím ohodnotil nejvíc naštvaná jsem vždycky na sebe a ze hřiště bych se vyhodila hned. Naštěstí mám vedle sebe Mácu (Martina Prchalová, dříve Divoká - pozn. red.), která mě doplní. Navíc vládne v týmu taková lehčí forma demokracii, radím se i s ostatníma holkama a dám si od nich říct," dodala zkušená smečařka, která v extralize hrála i na postu libera.

    V krajském přeboru Ostrava všech 32 utkání vyhrála se skóre, setů 96:10 a s 95 body, o jediný ji ve 4. kole připravil Český Těšín, který porazila až ve zkráceném tie-breaku.

    Bojovat o II. ligu vyrazily volejbalistky uplynulý víkend do Svitav.

    „Z baráže jsem měla trochu strach. Chtěly jsme postoupit, ale o soupeřkách jsme věděly jen to, že také vyhrály krajské přebory," vrátila se Elblová k dvoudennímu turnaji. „Sobota byla těžká, na hřišti se mi ze začátku nějak nedařilo, ale po prvním zápase ze mě nervozita spadla. Povedlo se nám porazit Svitavy 3:0 a Chodov 3:1," svěřila se smečující trenérka týmu.

    V neděli si pak Ostrava poradila s Mnichovým Hradištěm 3:0 a skupinu B vyhrála.

    „Základ družstva by měl zůstat stejný i pro příští sezónu, navíc nás posílí holky z juniorek, které se nevejdou do kádru pro extraligu. Zájem hrát v Ostravě už projevilo i pár volejbalistek z regionu. Uvidíme, jak všechno klapne, bylo by fajn, kdybychom si mezi nimi mohly vybrat podle postů," nemá Elblová obavy z třetí nejvyšší české soutěže, která tým Čeká na podzim.

    Se spoluhráčkou Martinou Prchalovou jsou zároveň trenérkami starších žáček TJ Ostrava. „Tam je to v klidu, z lavičky je to úplně jiný úhel pohledu na dění na hřišti," srovnává své koučování zkušená smečařka, která s týmem mladých volejbalistek o víkendu zamíří do Kladna, kde se hraje první část kvalifikace o postup na mistrovství ČR.

    A její oblíbený beach? „Pořád mě baví a láká, určitě si ho půjdu poplácat, ale to je ještě daleko. Nevydržela bych v létě sedět doma a nic nedělat," těší se Elblová i na písek.

Autor: Marie Rodovská
Moravskoslezský Deník